Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠότε και πώς ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει αναρρωτική άδεια λόγω κορωνοϊού,...

Πότε και πώς ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει αναρρωτική άδεια λόγω κορωνοϊού, τι πρέπει να προσέξει

Εκδόθηκε η ΚΥΑ που επιτρέπει στους εργαζόμενους που νοσούν με κορωνοϊό να παίρνουν αναρρωτική άδεια από την εργασία τους με θετικό rapid test είτε είναι εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι ωστόσο θα πρέπει να φέρουν και σχετική ιατρική γνωμάτευση

Ειδικότερα η ΚΥΑ αναφέρει πως για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Για τη λήψη της, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση που να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.

Δηλαδή για να πάρει κάποιος άδεια ασθενείας επιδοτούμενη από τον ΕΦΚΑ, χρειάζεται να προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση στον εργοδότη του και μάλιστα από γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή από δημόσια δομή και μετά να κάνει αίτηση στο Ταμείο του.

Για να γίνει αποδεκτή η άδεια ασθένειας που λαμβάνει έγκριση σε μεταγενέστερο χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, απαιτείται ιατρική γνωμάτευση που να αναφέρει ότι διαγνώσθηκε ο εργαζόμενος θετικός σε μοριακό test ή rapid test covid-19 τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς και τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής (πυρετός, έντονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή).

Οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν τις ιατρικές γνωματεύσεις έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον δεν είναι εφικτή η έγκαιρη λήψη τους από τους εργαζόμενους (ανυπαίτιο κώλυμα).

Οι χορηγούμενες ιατρικές γνωματεύσεις θα πρέπει να αναφέρουν: Ημερομηνίες rapid test, τη νόσο (covid-19) και τη συμπτωματολογία (πυρετός, βήχας, λοίμωξη του αναπνευστικού κ.λπ.), τη σύσταση «κατ’ οίκον περιορισμό» (που αποτελεί υγειονομική και διοικητική εντολή) και την ένδειξη «χορήγηση αναρρωτικής άδειας από… έως…».

Με τα στοιχεία αυτά, το Τμήμα Παροχών του ΕΦΚΑ μπορεί να κάνει αποδεκτή άδεια ασθένειας που εκδίδεται σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξή της, αφού πρώτα εγκριθεί το χρονικό διάστημα από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

Για να κατατεθούν άδειες στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας, οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα στην κεντρική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στο πλαίσιο «Μένουμε ασφαλείς και χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες».

Το Τμήμα απαντά με μήνυμα στο e-mail που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικό αίτημα παρέχοντας λεπτομερείς οδηγίες (τυποποιημένα μηνύματα ανά κατηγορία αιτήματος) για το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται και τον τρόπο κατάθεσής τους, μεταδίδει το dikaiologitikagr.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα