Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Μεγαλύτερη η διασπορά του κορωνοϊού τα Σαββατοκύριακα

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Μεγαλύτερη η διασπορά του κορωνοϊού τα Σαββατοκύριακα

Τον αριθμό των τεστ για τον κορωνοϊό που πραγματοποιούνται καθημερινά σχολίασε μιλώντας στο Newpost ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο κ. Γιαννάκος τόνισε ότι «στηρίξαμε την πρόληψη μόνο στα lockdown, δεν είναι επιδημιολογικά σωστό, δεν μπορεί να παρακολουθηθεί ο ιός στην κοινότητα».

«Ακόμη και τώρα στο τρίτο κύμα στηριχθήκαμε στους εμβολιασμούς και στο lockdown, καθυστέρησαν οι εμβολιασμοί και φαίνεται ότι δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον ιό στην κοινότητα», είπε και συνέχισε: «ο ιός στην κοινότητα παρακολουθείται με πάρα πολλά τεστ. Η Κύπρος κάνει τα ίδια τεστ με το ένα δέκατο πληθυσμού λιγότερο από εμάς».

«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν αποζημιώνεται το τεστ από τον ΕΟΠΥΥ, πέραν του ΕΟΔΥ δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στις αργίες και τα Σαββατοκύριακα ή όταν έχει κακοκαιρία τα τεστ πέφτουν πάρα πολύ λες και ο ιός κοιμάται», τόνισε.

Επιπλέον σημείωσε ότι από τις νοσηλείες φαίνεται ότι ο ιός πλέον βρίσκεται στις οικογένειες, καθώς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία οικογένειες και άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο εργασίας. «Δεν υπάρχει στόχευση στα τεστ. Τα Σαββατοκύριακα γίνεται η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και εμείς δεν κάνουμε αρκετά τεστ», είπε χαρακτηριστικά.

«Στην Αττική ουσιαστικά δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια γιατί πολλά περιστατικά που χρειάζονται ΜΕΘ βρίσκονται εκτός», τόνισε ο κ. Γιαννάκος. Ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκουν κλίνες εντός δύο ή τριών ημερών, στην ουσία όμως βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Για τα νοσοκομεία της Αττικής: «Υπάρχουν μερικές κλίνες κενές, αλλά η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη καθημερινά. Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται τα περιστατικά να μένουν ώρες ή και μέρες εκτός ΜΕΘ μέχρι να διεκπεραιωθούν, αυτό θα γίνει πολύ χειρότερο τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα επεσήμανε ότι οι γιατροί καθημερινά δίνουν μάχη να κρατήσουν στη ζωή ασθενείς και εκτός εντατικών με αναπνευστήρες και με προσωρινές λύσεις.

Ο κ. Γιαννάκος αναφερόμενος στο νοσοκομείο «Αττικόν» είπε ότι λόγω των πολλών εισαγωγών γέμισε η μονάδα βραχείας νοσηλείας, οι τέσσερις κλινικές και όπως τόνισε ότι στην παθολογική κλινική, βρίσκονται ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού μαζί με 19 ασθενείς που δεν έχουν προσβληθεί και μάλιστα είναι αιματολογικοί και ογκολογικοί ασθενείς. Επιπλέον σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπάρχουν και πολλά ράτζα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο Newpost ο Μιχάλης Γιαννάκος, το 2020, από τους 1.650 ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, 229 χρειάστηκαν διασωλήνωση (δηλαδή το 13,8%). Από αυτούς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 50 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το πρώτο 24ωρο από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο λόγω της έλλειψης ΜΕΘ. «Αυτό σημαίνει ότι στην Αθήνα θέλουμε περίπου 22-23 κρεβάτια ΜΕΘ καθημερινά», ανέφερε ο κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ η λύση που μπορεί να δώσει «ανάσα» στο σύστημα υγείας είναι η επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ χωρίς κανέναν αστερίσκο. Όπως ανέφερε, για να κερδηθεί ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού θα πρέπει το δημόσιο να διαχειρίζεται αποκλειστικά το σύνολο των κλινών και φυσικά να καλύψει τα έξοδα στον ιδιωτικό τομέα, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι και σε αυτόν.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα