Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠροσοχή: Καύσιμα που καίνε τον κινητήρα ''κυκλοφορούν'' στην αγορά

Προσοχή: Καύσιμα που καίνε τον κινητήρα ”κυκλοφορούν” στην αγορά

Η ραγδαία αύξηση της τιμής των καυσίμων έχει αυξήσει στο ζενίθ την παραβατικότητα σε πρατήρια καυσίμων με τελικό θύμα τον καταναλωτή που πολλές φορές εν αγνοία του χρησιμοποιεί καύσιμα επικίνδυνα ακόμα και για τη υγεία (λόγω των εκπεμπόμενων ρύπων). Φυσικά μεγάλη είναι και η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο όχημα, όπως ακόμα και το «κάψιμο» του κινητήρα.

Σε ένα τέτοιο πρατήριο υγρών καυσίμων -από τα εκατοντάδες που εκτιμάται να υπάρχουν σήμερα και “σερβίρουν” τέτοια καύσιμα- επιβλήθηκε πρόστιμο 130.000 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι η αμόλυβδη βενζίνη που πωλούσε ήταν νοθευμένη και άκρως επικίνδυνη για τους κινητήρες των οχημάτων.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων ήταν νοθευμένη σε ποσοστό άνω του 23% με διαλύτες, ελαφρά έλαια και άλλα χημικά συστατικά.

Βέβαια δεν είναι μόνο εκεί το πρόβλημα, αφού οι καταγγελίες είναι πλέον καθημερινές από καταναλωτές που διαπιστώνουν σοβαρές ζημιές στα αυτοκίνητά τους.

 

Η Απόφαση για το πρατήριο, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναγράφει χαρακτηριστικά ότι:

«Επιβλήθηκε στην εταιρία με την επωνυμία «….», με έδρα στο…- διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατόν τριάντα χιλιάδων (130.000) ευρώ, σύμφωνα με τον Πίνακα 8.1β της υποπαραγράφου 8.1 της παραγράφου 8 του άρθρου 1 της αριθ. Δ19/Φ11/οικ. 13098/1156/2010 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 1039) «Κατηγορίες παραβάσεων του Ν. 3054/2002 (ΦΕΚ 230 Α΄), όρια προστίμου ανά κατηγορία και άλλα σχετικά ζητήματα – Σφράγιση εγκαταστάσεων», για παράβαση της παραγράφου 5 του άρθρου 20 του Ν. 4177/2013 (ΦΕΚ Α΄ 173) «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει σήμερα, επειδή μετά από δειγματοληψία του προϊόντος «Βενζίνη Αμόλυβδη», που διενεργήθηκε στις 28-6-2021 σε πρατήριο υγρών καυσίμων, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για δείγμα βενζίνης αμόλυβδης 95 RON Μη Κανονικό και Νοθευμένο με ελαφρά έλαια ή/και διαλύτες σε ποσοστό 20%, σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. … Έκθεση Εξέτασης Δείγματος και σε ποσοστό 23,7%, σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. … Έκθεση Κατ΄ Έφεση Εξέτασης Δείγματος της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας της Γενικής Διεύθυνσης του Γ.Χ.Κ. της Α.Α.Δ.Ε. Μη Κανονικά και Νοθευμένα με ελαφρά έλαια ή/και διαλύτες σε ποσοστό 23,3% και 23,7% αντίστοιχα, βρέθηκαν και τα δύο (2) δείγματα βυτιοφόρου αυτοκινήτου της εταιρίας με την επωνυμία «….», σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. … Έκθεση Κατ΄ Έφεση Εξέτασης Δείγματος της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας της Γενικής Διεύθυνσης του Γ.Χ.Κ. της Α.Α.Δ.Ε.

Η εν λόγω περίληψη συντάχθηκε και θα αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του Ν. 4177/2013».

πηγή: newsauto.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα