Μια ανάσα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η ανησυχία εξαιτίας των χαμηλών ακόμη ποσοστών εμβολιασμών στα παιδιά (άνω των 12 ετών) και τους εφήβους είναι έντονη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γυμνάσιο είναι 13%.
Ειδικότερα, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχουν μέχρι στιγμή εμβολιαστεί πάνω από 74.000 παιδιά, ενώ την ηλικιακή ομάδα 12-14 πάνω από 36.500 παιδιά.
Τα ποσοστά δεν είναι βέβαια τα προσδοκώμενα και εκτιμάται πως με τη συμβολή των παιδιάτρων, που όπως πριν λίγες ημέρες αποφασίστηκε θα μπορούν κάνουν εμβολιασμούς και στα ιδιωτικά ιατρεία, θα μπορέσει να καλυφθεί σε ένα βαθμό το χαμένο έδαφος.
Εντούτοις, ακόμη κι αν ανέβουν τώρα τα ποσοστά των εμβολιασμών, θα πρέπει να περάσει πάνω από ένας μήνας μέχρι να αποκτηθεί ανοσία (το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων και 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση).
Στόχος να μην κλείσουν τα σχολεία
Όπως τονίστηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, στόχος είναι να διεξαχθεί ομαλά η δια ζώσης εκπαίδευση, κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές. Το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος προβλέπει συστηματικό τεστ όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δυο φορές την εβδομάδα.
Οι εμβολιασμένοι έφηβοι και εκπαιδευτικοί δεν θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, εκτός εάν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον.
“Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι αντίθετα με το ότι γινόταν μέχρι πέρυσι, το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος. Αντίθετα επιλέξαμε τη θέσπιση εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με έναν συνδυασμό rapid test που θα διενεργούνται στις δομές υγείας αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται στο σπίτι, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση τυχόν άλλων κρουσμάτων και απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξουμε τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον” σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Θα αυξηθούν τα κρούσματα
Οι ειδικοί πάντως αναμένουν άνοδο των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της διενέργειας του self test, που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων. Εφόσον όμως τηρηθούν τα πρωτόκολλα, οι ειδικοί λένε πως θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων στην σχολική κοινότητα μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας στην χώρα.
Πηγή:Capital.gr