Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΠΟΥ: Αυξημένος ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία να τεθεί υπό έλεγχο...

ΠΟΥ: Αυξημένος ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία να τεθεί υπό έλεγχο φέτος η πανδημία

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο φέτος, αλλά είναι αυξημένος ο κίνδυνος να χαθεί αυτή η ευκαιρία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς.

«Σε κάποιες χώρες, η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη βαρύτητα της Όμικρον οδηγεί ένα ψευδές αφήγημα ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Την ίδια ώρα, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και τα χαμηλά ποσοστά ελέγχων σε άλλες χώρες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να αναδειχθούν νέες μεταλλάξεις», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Οργανισμού, σε σύσκεψη για την παγκόσμια δράση κατά της Covid-19.

«Μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία φέτος, αλλά είμαστε σε αυξημένο κίνδυνο να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή, 116 χώρες είναι μακριά από τον κοινό μας στόχο για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού σε κάθε κράτος έως τα μισά του χρόνου», συμπλήρωσε.

Στην τοποθέτησή του, ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς διατύπωσε τρία αιτήματα. Να υποστηρίξουν όλες οι χώρες τον παγκόσμιο στόχο του Οργανισμού για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού και να συνεισφέρουν όλα τα κράτη το μερίδιο που τους αναλογεί για τη χρηματοδότηση του ACT Accelerator- ιδιαίτερα για την άμεση ανάγκη 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος, ζήτησε να υποστηριχθούν μοντέλα, όπως ο κόμβος μεταφοράς τεχνολογίας mRNA στη Νότια Αφρική, ώστε υπάρχει η δυνατότητα για τον έλεγχο της Covid-19 και άλλων ασθενειών.

«Η ενίσχυση της τοπικής δυνατότητας παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, που θα συμπληρώνεται από προσωρινή αποποίηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εργαλεία κατά της Covid-19, θα βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η πανδημία και για να είμαστε όλοι πιο ασφαλείς», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Δουλεύοντας μαζί, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία και να δώσουμε ώθηση σε μία βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη», κατέληξε.

Πηγή:lifo.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα