Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων το 2022 αλλά το ακριβές ύψος των νέων ελαφρύνσεων θα «κλειδώσει» μετά τις 7 Σεπτεμβρίου και τις αναμενόμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ β’ τριμήνου.
«Θα υπάρξει κάτι μόνιμο γιατί μπορούμε», αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών σπεύδοντας να συγκρατήσει τις προσδοκίες με την υποσημείωση «μην περιμένετε κάτι μεγάλο της τάξεως των 600-700 εκατ. ευρώ…». Από αυτό το επίπεδο και κάτω, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά εκτός και εάν έρθει μια μεγάλη ανατροπή από την ΕΛΣΤΑΤ . Οι παρεμβάσεις χαρακτηρίζονται «ρεαλιστικές» και «μετρημένες».
Τα μέτρα
Η βεντάλια των παρεμβάσεων παραμένει ανοιχτή με τον τελευταίο λόγο να ανήκει στον Πρωθυπουργό. Δύο δεδομένα όμως έχουν ήδη αποκρυσταλλωθεί:
1. Οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν το 2022, χωρίς να γίνεται αναφορά σε μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2023 καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τίποτα αναφορικά με τους στόχους και τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύουν σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο από σήμερα.
2. Θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ ισχυρή ανατροπή για να επεκταθεί η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους το 2022. Η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει στην επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορολογούμενους αλλά αφενός το δημοσιονομικό κόστος, αφετέρου η έλλειψη αιτιολογίας έναντι των θεσμών για την επέκταση ενός μέτρου το οποίο επιστρατεύθηκε για τον ιδιωτικό τομέα ως μέτρο προσωρινού χαρακτήρα, μπλοκάρει μια τέτοια εξέλιξη.
Αντίθετα, δεδομένο θεωρείται ότι θα υπάρξει νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ, τροφοδοτούμενη αφενός από τη διεύρυνση του χάρτη των αντικειμενικών αξιών και αφετέρου από την καλύτερη της αναμενόμενης επίδοση της οικονομίας. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια με νέα μέση μείωση του φόρου 8% από το 2022, κλιμακωτές μειώσεις σε συνάρτηση με την αξία της ακίνητης περιουσίας οι οποίες μπορεί και να ξεπερνούν στα χαμηλά κλιμάκια ακόμα και το 20% αλλά και «λίφτινγκ» στον συμπληρωματικό φόρο.
Δυναμικά έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, το τουριστικό πακέτο και τις μεταφορές, μέτρο το οποίο επιστρατεύθηκε με προσωρινό χαρακτήρα (και διαρκείς παρατάσεις) για τη στήριξη των καταναλωτών και της αγοράς.
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ αναμένεται να επαναλάβει τα μέτρα τα οποία έχει ήδη εξαγγείλει ή και νομοθετήσει για το 2022, η κυβέρνηση. Το επόμενο έτος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα διατηρηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, θα παραμείνει «παγωμένη» η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα όπως άλλωστε και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.
Ο δημοσιονομικός χώρος
Στο βαθμό όπου επαληθεύονταν οι εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ +2,36% για επέκταση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους με ρυθμό 13% σε σχέση το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και ετήσια μεγέθυνση 5,7% ή 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού (3,6%), ο δημοσιονομικός χώρος θα αυξανόταν καταλυτικά. Δυο μονάδες παραπάνω ΑΕΠ μεταφράζονται σε έξτρα έσοδα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Ακόμα και σε αυτό το σενάριο όμως, το οικονομικό επιτελείο εκτιμάται πως θα ήταν πιο «μετρημένο» από τον δυνητικό δημοσιονομικό χώρο καθώς η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει πει την τελευταία της λέξη και η ΕΛΣΤΑΤ συνηθίζει τις αναθεωρήσεις.
Το οικονομικό επιτελείο επί της ουσίας προεξοφλεί υπέρβαση του στόχου για ανάπτυξη 3,6% φέτος, χωρίς όμως να ρισκάρει επί του παρόντος επίσημη αναθεώρηση. Θα περιμένει έως την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου με την προσδοκία για όσο το δυνατό πιο καθαρό ορίζοντα στη συνέχεια.
Πηγή: euro2day.gr