Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠοιες ράτσες σκύλων απαγορεύονται σε διάφορες χώρες του κόσμου – Τι ισχύει...

Ποιες ράτσες σκύλων απαγορεύονται σε διάφορες χώρες του κόσμου – Τι ισχύει στην Ελλάδα

.

Ο σκύλος είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο στον κόσμο από τότε που εξημερώθηκε.

Μας συντροφεύει, μας είναι πιστός, μας αγαπάει ανιδιοτελώς και θα έκανε τα πάντα για να μας προστατέψει και να είμαστε ευτυχισμένοι/ες. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να του παρέχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, να τον πηγαίνουμε βόλτες, να τον πηγαίνουμε για τα καθιερωμένα εμβόλια και εξετάσεις του, να τον φροντίζουμε και να τον γεμίζουμε φιλιά και χάδια.

Είναι το τετράποδο παιδί μας και είναι αναπόσπαστο μέλος της οικογένειάς μας. Συμβιώνει αρμονικά με εμάς τους ανθρώπους και ίσως μας φανεί -σε κάποιους από εμάς- περίεργο που σε ορισμένες χώρες κάποιες φυλές σκύλων έχουν απαγορευτεί.

Οι λόγοι που έχουν απαγορευτεί οι συγκεκριμένες φυλές είναι οι αρκετοί και περίπλοκοι, αλλά θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε μερικούς παρακάτω. Γενικά, ο γνώμονας για την απαγόρευση είναι η ασφάλεια των πολιτών και των ζώων της εκάστοτε χώρας, αλλά είναι ένα αρκετά πολύπλοκο και σοβαρό θέμα που δεν θα εξηγήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τους εξής λόγους:

● Περιστατικά επίθεσης σκύλων σε παιδιά ή ενήλικους.
● Η τάση ορισμένων φυλών προς την επιθετικότητα.
● Η χρήση τους για παράνομες δραστηριότητες, όπως είναι οι κυνομαχίες.
● Σπάνιες ή μη αναγνωρισμένες φυλές οι οποίες σε κάποιες χώρες απαγορεύονται γιατί θεωρούνται ότι θα έχουν απρόβλεπτες συμπεριφορές.
● Ιστορικό προβλημάτων υγείας και συμπεριφοράς.
● Σε συγκεκριμένες χώρες με ακραία καιρικά φαινόμενα κάποιες ράτσες σκύλων δεν τα πάνε καλά με το κλίμα οπότε δεν επιτρέπεται να ζουν εκεί.

Ας δούμε τώρα ποιες φυλές σκύλων απαγορεύονται σε συγκεκριμένες χώρες ανά τον κόσμο.

Εντός Ευρώπης

● Στη Γαλλία οι απαγορευμένες φυλές είναι τα Staffordshire Terrier, τα Pit Bull Terrier, τα Tosa Inu και τα Boerbull Mastiff. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες φυλές όπως είναι τα Rottweiler τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σκύλοι προστασίας και αν ο κηδεμόνας τους αποδείξει ότι είναι ικανός να τα χειριστεί τότε επιτρέπεται η κατοχή τους. Οι κηδεμόνες υποβάλουν αίτηση για άδεια, παρακολουθούν ένα σεμινάριο εκπαίδευσης και στο τέλος κρίνεται από τους αρμόδιους αν μπορούν ή όχι να έχουν έναν τέτοιο σκύλο.

● Στη Γερμανία οι απαγορευμένες φυλές είναι οι American Staffordshire Terrier, Bull Terrier, Pit Bull Terrier και Staffordshire Bull Terrier. Ωστόσο, υπάρχει ένα παραθυράκι του νόμου και ένας σκύλος των προαναφερθεισών φυλών που μένει στη Γερμανία για λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες ή οι σκύλοι υπηρεσίας και προστασίας εξαιρούνται, αρκεί οι κηδεμόνες τους να έχουν τα κατάλληλα έγγραφα για να το αποδείξουν. Τα κρατίδια της Γερμανίας έχουν δικούς τους νόμους, δικούς τους περιορισμούς και απαγορευμένες φυλές που ίσως να είναι διαφορετικές στο καθένα.

Τι ισχύει για τα κατοικίδια σε άλλες χώρες του κόσμου

Εκεί έξω υπάρχει ένας τεράστιος κόσμος, τόσο διαφορετικός αλλά και τόσο περίεργος όσο και τα είδη των τετράποδων φίλων μας.

● Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παράνομο να έχει κανείς, να εκτρέφει, να πουλάει, να αναπαράγει και να εγκαταλείπει American XL Bully -η πιο πρόσφατη φυλή που απαγορεύτηκε- Japanese Tosa, Pit Bull Terrier, Dogo Argentino και Fila Brasileiro. Βέβαια, η αγγλική κυβέρνηση αναφέρει ότι η απαγόρευση δεν εξαρτάται τόσο πολύ από την ράτσα αλλά από την εμφάνιση του συγκεκριμένου σκύλου και αν διαθέτει χαρακτηριστικά που να είναι παρόμοια με αυτά των απαγορευμένων φυλών. Δηλαδή, αν ένας σκύλος μοιάζει με Dogo Argentino αλλά δεν είναι, μπορεί να κριθεί παράνομος και επικίνδυνος και ο κηδεμόνας του να τιμωρηθεί με πρόστιμο ή και φυλάκιση για την παραβίαση του νόμου.

● Στην Ισπανία αν και δεν υπάρχουν τόσο αυστηροί περιορισμοί, υπάρχει ένας κατάλογος “δυνητικά επικίνδυνων σκύλων”, τους οποίους για να αποκτήσει κάποιος/α θα πρέπει να έχει άδεια. Αυτές οι φυλές είναι τα Pit Bull Terrier, τα Rottweiler, Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, τα Dogo Argentino, τα Fila Brasileiro, τα Tosa Inu και τα Akita Inu. Όπως και στη Γερμανία έτσι και στην Ισπανία, διάφορες αυτόνομες κοινότητες έχουν προσθέσει και άλλες φυλές σκύλων στον παραπάνω βασικό κατάλογο.

● Στην Ιταλία μέχρι το 2003 απαγορευόταν η κατοχή 92 φυλών, συμπεριλαμβανομένων των Border Collie και των Welsh Corgi. Ωστόσο, το 2007 αυτός ο κατάλογος μειώθηκε και πλέον απαγορεύονται οι ακόλουθες φυλές: American Bulldog, Yugoslavian Shepherd Dog, Anatolian Shepherd Dog, Central Asian Shepherd Dog, Caucasian Shepherd Dog, Portuguese Sheepdog, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, Perro da ganado majorero, Dogo Canario, Pitbull, Portuguese Mastiff, Rottweiler και Tosa Inu .

● Στην Κύπρο οι απαγορευμένες φυλές είναι οι Pit Bull Terrier, Japanese Tossa, Dogo Argentino και Fila Brazileiro. Η είσοδος των παραπάνω φυλών δεν επιτρέπεται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξαρτήτως χώρας προελεύσεως.

● Στη Νορβηγία από το 2004 απαγορεύτηκαν τα Dogo Argentino, American Pitbull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa Inu, Czechoslovakian Wolfdog και τα Fila Brasileiro.

● Στην Πολωνία από το 1997 τα Pitbull Terriers απαγορεύονται εκτός και αν ακολουθούνται ενδελεχείς και αποτελεσματικές προφυλάξεις.

● Στη Ρουμανία από το 2002 απαγορεύεται κανείς να έχει Pitbull, Boerboel, Bandog, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Rottweiler, Tosa Inu, Mastino Neapolitano και Dogo Argentino, εκτός και αν είναι τουλάχιστον 18 ετών, έχει πιστοποιητικό από ψυχίατρο και δικαστική απόφαση. Επιπλέον, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, τα Doberman Pinscher, τα Belgian Malinois, τα Dogo Canario, τα Komondor, Kuvasz και τα Riesenschnauzer θα πρέπει να φορούν φίμωτρο κατά τη διάρκεια της βόλτας.

● Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απαγορευμένες φυλές.

Εκτός Ευρώπης

● Στην Αυστραλία απαγορεύεται η εισαγωγή Dogo Argentino, Dogo Canario, Fila Brasileiro, Pibull Terrier και Tosa Inu. Εντός της χώρας υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί για τις προαναφερθείσες φυλές.

● Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπάρχουν δύο κατηγορίες. Πρώτον, οι απαγορευμένες φυλές σκύλων που επιτρέπονται εντός των ορίων της εκάστοτε πολιτείας αλλά δεν επιτρέπονται σε “απαγορευμένες” περιοχές. Για παράδειγμα, κάποιος έχει το δικαίωμα να είναι κηδεμόνας μιας “απαγορευμένης” φυλής σκύλου αλλά κάποιος άλλος όπως είναι ένας ιδιοκτήτης καταστήματος μπορεί να του αρνηθεί την εξυπηρέτηση του αν ο πρώτος είναι μαζί με τον σκύλο του. Και δεύτερον οι πραγματικά απαγορευμένες φυλές σκύλων που δεν επιτρέπεται η κατοχή, εκτροφή ή φιλοξενία τους εντός των ορίων της εκάστοτε πολιτείας.

● Στην Ινδία έντεκα είναι οι απαγορευμένες φυλές: American Bulldog, Bandog, Neapolitan Mastiff, Wolf dog, Boerboel, Presa Canario, Fila Brasileiro, Tosa Inu, Pitbull, Cane Corso και Dogo Argentino.

● Η Σαουδική Αραβία έχει έναν από τους πιο αυστηρούς καταλόγους απαγορευμένων φυλών μεταξύ των οποίων είναι : όλες οι φυλές Terrier, Αγγλικά Bulldog, Affenpinscher, Boxer, Rottweiler, Newfoundland, Japanese Spitz, Great Dane, Brussels Griffon, Leonberger και Akita Inu.

Πηγή: topetmou.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα