Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠοιες κλήσεις μπορεί να «φάει» ο πεζός;

Ποιες κλήσεις μπορεί να «φάει» ο πεζός;

Η ευάλωτη ομάδα των πεζών προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, πρέπει όμως να τηρεί και αυτή συγκεκριμένους κανόνες χρήσης του δρόμου για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο.

Μπορεί σε μερικούς να ακούγεται ακόμη και περίεργο, αλλά ο Κ.Ο.Κ. έχει κανόνες κυκλοφορίας και για τους πεζούς. Σύμφωνα και με το άρθρο 38 του Κ.Ο.Κ. «Οι πεζοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια ή τα ειδικά γι’ αυτούς ερείσματα.»

Prostimo pezos 2

Στην περίπτωση που το παραπάνω για κάποιο λόγο δεν είναι δυνατό ή προκαλεί δυσχέρεια στους υπόλοιπους χρήστες του πεζοδρομίου (αν για παράδειγμα μεταφέρουν κάποιο ογκώδες αντικείμενο ή κινούνται σε πομπή, ή χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο), οι πεζοί μπορούν να χρησιμοποιούν και το οδόστρωμα, λαμβάνοντας ωστόσο τις απαραίτητες προφυλάξεις. Γι’ αυτό το σκοπό μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τις λωρίδες που προορίζονται για ποδήλατα ή μοτοποδήλατα.

Οι πεζοί δεν επιτρέπεται να υπερπηδήσουν εμπόδια π.χ. δοκούς, αλυσίδες, νησίδες, στηθαία, κιγκλιδώματα, που έχουν τοποθετηθεί από τις αρμόδιες αρχές για ειδικούς λόγους, καθώς αυτά τα εμπόδια συνήθως σημαίνουν απαγόρευση εισόδου του πεζού στην αποκλεισμένη επιφάνεια της οδού.

Prostimo pezos 3

Επίσης, οι πεζοί που αναγκαστικά χρησιμοποιούν το οδόστρωμα είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να βαδίζουν αντίθετα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και φυσικά όσο πιο κοντά γίνεται στο άκρο του οδοστρώματος.

Για τη διάσχιση ενός δρόμου, οι πεζοί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις πεζών, εφόσον αυτές υπάρχουν και αν υπάρχουν και φωτεινοί σηματοδότες τότε πρέπει να συμμορφώνονται με τα εκάστοτε σήματα τους, ενώ θα πρέπει να υπακούν και στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Prostimo pezos 4

Η διάσχιση του δρόμου, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., θα πρέπει να γίνεται κάθετα, χωρίς βραδυπορεία και χωρίς αδικαιολόγητες στάσεις.

Τέλος, σε ισόπεδους κόμβους, εκεί που η κυκλοφορία ρυθμίζεται από φανάρια ή τροχονόμους, αλλά δεν υπάρχουν διαβάσεις, οι πεζοί πρέπει να διασχίζουν το οδόστρωμα βαδίζοντας παράλληλα με τα κινούμενα οχήματα.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα