Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠανεπιστημιακή Αστυνομία: Στον αέρα η πρόβλεψη για ελεγχόμενη είσοδο - Στόχος να...

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Στον αέρα η πρόβλεψη για ελεγχόμενη είσοδο – Στόχος να ξεκινήσουν οι περιπολίες άμεσα

Χωρίς τουρνικέ και ελεγχόμενη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, οι 400 Πανεπιστημιακοί αστυνομικοί ρίχνονται στη “φωτιά” στις 27 Μαΐου, με περιπολίες στους ανοιχτούς χώρους των ιδρυμάτων, εν αναμονή της ψήφισης του εφαρμοστικού Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίσει λεπτομερώς τη δράση τους.

Τα στελέχη του νεοσύστατου σώματος θα βρεθούν στο “μάτι” του κυκλώνα, αμέσως μετά την δεκαήμερη άδεια που θα τους δοθεί, όταν ολοκληρώσουν την ταχύρρυθμη εκπαίδευσης τους, στην Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής, στις 17 Μαΐου. Το χρονοδιάγραμμα, δεν αποκλείεται να αλλάξει, εν αναμονή της καθαρογραφής της απόφασης του ΣτΕ για τη Συνταγματικότητα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, μια διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί από μία εβδομάδα έως και τρεις μήνες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα περιγράφει τη δράση και τις λειτουργίες των ΟΠΠΙ στους πανεπιστημιακούς χώρους. Στο Διάταγμα θα διευκρινίζονται μεταξύ άλλων σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπολίες και τον τρόπο που θα κινούνται οι Πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, ενώ παράλληλα θα καθοριστεί και η δράση τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν δεν θα λειτουργούν τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το σχετικό διάταγμα προβλέπει ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά, οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα αξιοποιηθούν διαφορετικά, σε περιπολίες και σταθερές φυλάξεις. Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και την καθοδήγηση των 400 στελεχών του Σώματος, θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ξεχωριστή Υποδιεύθυνση στη ΓΑΔΑ και ξεχωριστό τμήμα στη Θεσσαλονίκη.

“Αγκάθι” παραμένει το θέμα της ελεγχόμενης εισόδου, καθώς το νεοσύστατο σώμα θα κάνει “ποδαρικό”, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί στα Πανεπιστήμια τουρνικέ και κάμερες, όπως θα προβλέπεται και στο σχετικό Διάταγμα, καθώς η βασική αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών αστυνομικών είναι ο έλεγχος της πρόσβασης και αποτροπή εισόδου εξω-πανεπιστημιακών σε αυτά. Χωρίς τουρνικέ και ψηφιακή φοιτητική ταυτότητα, αυτός ο έλεγχος δεν είναι εφικτός.

“Εμείς δεν πρόκειται να περιμένουμε πάρα ταύτα, τα παιδιά που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους στην Κομοτηνή, ύστερα από μία ολιγοήμερη άδεια που δικαιούνται να πάρουν, θα ξεκινήσουν τις περιπολίες στους ανοιχτούς χώρους των Πανεπιστημίων, ιδίως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία και εδώ στα καθ’ ημάς στην Αθήνα, στην Πολυτεχνειούπολη και στην Πανεπιστημιούπολη. Υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας για το πώς θα γίνει αυτό και αυτό το σχέδιο θα εφαρμοστεί”, ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκαϊ, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΟΠΠΙ θα ξεκινήσουν άμεσα τις περιπολίες, ακόμα και χωρίς τις προβλεπόμενες υποδομές.

Ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μελλοντικά να υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, με επιπλέον προσλήψεις. “Η απόφαση που είχε υπάρξει από τον προκάτοχό μου και από την Κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση να προσληφθούν 400 ειδικοί φρουροί για τις ΟΠΠΙ, υπάρχουν όμως και επιλαχόντες γιατί ο Νόμος προέβλεπε δυνητικά σε πρώτη φάση το να έχουμε 1.000, δεν αποκλείω να προχωρήσουμε και στους υπόλοιπους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή:thetoc.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα