Η εκπαίδευση των Πανεπιστημιακών Αστυνομικών ξεκινάει, οι υποδομές ασφαλείας στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα παραμένουν στα χαρτιά. Στις 17 Ιανουαρίου, αναμένεται η έναρξη της τετράμηνης εκπαίδευσης των 400 Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν το νεοσύστατο σώμα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Την ίδια ώρα όμως, η ανεπαρκής υλοποίηση των απαραίτητων προπαρασκευαστικών έργων στα πανεπιστήμια, καθιστά δύσκολη την έναρξη λειτουργίας της Ο.Π.Π.Ι. (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων), μετά το πέρας της προγραμματισμένης εκπαίδευσης που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο.
“Είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα Πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας. Στο σύνολο της, η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Και αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο”, επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαο Παπαϊωάννου, ανακοινώνοντας παράλληλα την έναρξη της εκπαίδευσης των 400 στελεχών της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Ο διαγωνισμός πρόσληψης των Ειδικών Φρουρών, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, με την δημοσιοποίησητων πινάκων με τα ονόματα των επιτυχόντων. Ενδιαφέρον πρόσληψης είχαν εκδηλώσει καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά συνολικά 4.967 άτομα. Στη συνέχεια δόθηκε χρονικό περιθώριο 10 ημερών, κατά το οποίο υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός ενστάσεων, που εκδικάστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πλέον σε 10 ημέρες από σήμερα, οι 400 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση “εξπρές” που θα ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη.
Σχεδόν απίθανο, θεωρείται το ενδεχόμενο το ίδιο διάστημα να έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές των προβλεπόμενων υποδομών (μαγνητικές πύλες-“τουρνικέ”, κάμερες, κέντρα επιχειρήσεων), καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει στα περισσότερα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μία ακόμη καθυστέρηση παρατηρείται στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων ασφαλείας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα συγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν την χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν.
Σημειώνεται ότι το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει γκλομπ, χειροπέδες, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους ειδικούς φρουρούς που έχουν προσληφθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε Α.Ε.Ι. με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), ενώ οι αστυνομικοί θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των πανεπιστημίων, ενώ τα μέλη του θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών.
Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αναμένεται να λειτουργήσουν κέντρα… επιχειρήσεων με την διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους εργαστηρίων με ακριβό εξοπλισμό. Οι “πανεπιστημιακοί” αστυνομικοί, που θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα λαμβάνουν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων στην περίπτωση εντοπισμού έκνομων ενεργειών, ενώ θα προβαίνουν σε περιπολίες εντός των πανεπιστημίων και θα φυλάσσουν κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις.
Πηγή:thetoc.gr