Το Amber alert, η κοινωνική λειτουργός που όρισε εισαγγελέας, οι αγωνιώδεις προσπάθειες της μάνας, η αποτοξίνωση δεν κατάφεραν να γλιτώσουν την 16χρονη που είχε εντοπιστεί αναίσθητη σε σπίτι στον Βύρωνα στις αρχές του μήνα. Μετά από τη χρήση «κοκτέιλ» ναρκωτικών, η 16χρονη είχε πέσει σε κώμα, ήταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του «Ερυθρός Σταυρός» και, τελικά, χθες, έπεσαν οι τίτλοι ενός τραγικού τέλους. Τα αδίστακτα μέλη της συμμορίας (συνελήφθησαν έξι), είχαν σφίξει καλά τη θηλειά στον λαιμό της άτυχης έφηβης. Την καθοδηγούσαν στο πώς θα συμπεριφερθεί, της υπαγόρευαν ακόμα και πώς θα μιλήσει στη μητέρα της, ενώ όταν αυτή καλούσε την κόρη της, σήκωναν αυτοί το τηλέφωνο και την ειρωνεύονταν.
Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις, προκύπτει ότι η συμμορία δοκίμαζε τα ναρκωτικά και τους συνδυασμούς που πούλαγε στην 16χρονη, την οποία χρησιμοποιούσε ως πειραματόζωο. Εκείνη τη μέρα, της είχαν δώσει ινδική κάνναβη, ηρωίνη, σίσα και χάπια με πρεγκαμπαλίνη. Συνδυασμός ο οποίος αποδείχθηκε φονικός…
Το τελευταίο, δεν είναι κάτι άγνωστο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο FDA (ο Εθνικος Οργανισμός Φαρμάκων της χώρας) διενήργησε κλινικές έρευνες για να αποδείξει αυτό που υποψιαζόταν: Ότι η χρήση πρεγκαμπαλίνης σε συνδυασμό με οπιοειδή καταστέλλει την αναπνευστική λειτουργία και προκαλεί θάνατο. Αποδείχθηκε ότι από αυτό το συνδυασμό πέθαναν 12 άτομα στις ΗΠΑ από αναπνευστική καταστολή στην πενταετία 2012-2017.
Η πρεγκαμπαλίνη (στο εμπόριο κυκλοφορεί με το όνομα Lyrica) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών, από την επιληψία και τη γενικευμένη διαταραχή άγχους, στο νευροπαθητικό πόνο και την ινομυαλγία, αλλά και ως παυσίπονο μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Γενικα θεωρείται ασφαλές φάρμακο, αλλά αν ληφθεί σε υψηλές δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί εθισμό.
Το συγκεκριμένο φάρμακο επιχειρείται να εισαχθεί στις πιάτσες των ναρκωτικών ως εναλλακτική των βενζοδιαπινών. Πρόκειται για αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά χάπια, τα οποία λαμβάνονται σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, όπως το σίσα και τα κανναβινοειδή ή τα χάπια MDMA (έκστασι). Οι βενζοδιαζεπίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστικές, υπνωτικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται συχνά για να προσφέρουν ανακούφιση σύντομης διάρκειας στις καταστάσεις σοβαρού άγχους ή αϋπνίας. Η κατάχρησή τους μπορεί να αποβεί μοιραία, κάτι που, φυσικά, ισχύει και για τον συνδυασμό με άλλες ουσίες.
Το σίσα, το άλλο ναρκωτικό που χρησιμοποίησε η 16χρονη είναι το δημοφιλέστερο ναρκωτικό στις πιάτσες του θανάτου τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ φθηνό -η δόση κοστίζει 1 με 3 ευρώ- ειναι εξαιρετικά εθιστικό και έχει φρικιαστικές παρενέργειες καθώς παρασκευάζεται από άκρως τοξικά υλικά του εμπορίου.
Ουσιαστικά πρόκειται για κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, η οποία όμως δεν παρασκευάζεται σε εργαστήριο, καθώς για την παρασκευή του σίσα χρησιμοποιούνται υλικά όπως διαλύτες από υγρά μπαταρίας αυτοκινήτου, η καύσιμη ύλη των σπίρτων, χλωρίνη, άμμος για γάτες, οινόπνευμα, εφερδίνη, υδροχλωρικό οξύ. Ουσίες οι οποίες αναμειγνύονται για να δημιουργηθεί το ναρκωτικό και εισπνέονται αφού θερμανθούν σε μια γυάλινη πίπα.
Το σίσα, το οποίο προκαλεί μεγάλη επιθετικότητα, αϋπνία για ένα 24ωρο, ψευδαισθήσεις, νευρικότητα, διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα, επεισόδια μανίας, ξαφνικό θάνατο κ.α. είναι ως 10 φορές δυνατότερη από την ηρωίνη και οι επιπτώσεις της για έναν χρόνο ή μερικούς μήνες μόνο, είναι βαρύτερες από μια 20ετία χρήσης ηρωίνης. Ο εθισμός που προκαλεί είναι υπερπολλαπλάσιος άλλων ναρκωτικών, ενώ “καίει” τον χρήστη ταχύτατα. Το ναρκωτικό αυτό προκαλεί πληγές αρχικά στο πρόσωπο και το σώμα, ρυτίδες, προκαλεί ταχύτατη και δραματική απώλεια βάρους, καίγοντας αρχικά το λίπος στο πρόσωπο (απίσχναση προσώπου) και στη συνέχεια στον υπόλοιπο οργανισμό, τα δόντια σαπίζουν. Με τον ίδιο τρόπο, οι αποστεωμένοι χρήστες αρχίζουν και αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, καθώς και τα ζωτικά όργανα υπόκεινται τρομακτικές βλάβες από τα τοξικά που εισπνέουν. Το εφιαλτικό είναι ότι τα παραπάνω αποτελούν και σημάδια του στερητικού συνδρόμου του σίσα.
Ένα ερώτημα είναι αν η άτυχη 16χρονη έκανε, πριν από τα παραπάνω, χρήση ηρωίνης ή συνθετικών οπιοειδών, με δεδομένο ότι στην «αγορά» έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται ελλείψεις ηρωίνης καθώς από πέρυσι οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια παπαρούνας από την οποία παράγεται το όπιο και το Αφγανιστάν, το οποίο ελέγχει ως και το 98% της παγκόσμιας αγοράς οπίου έχει βγει από τον χάρτη. Το κενό έχουν έρθει να συμπληρώσουν συνθετικά οπιοειδή, όπως το Fentanyl, το οποίο χορηγείται σε καρκινοπαθείς και είναι 60 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη και 80 από τη μορφίνη- και, κατά συνέπεια, πολύ πιο επικίνδυνο.