Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ κορονοϊός τώρα χτυπά και την αγορά του καφέ

Ο κορονοϊός τώρα χτυπά και την αγορά του καφέ

Το πρόσφατο ξέσπασμα της Covid-19 στο Βιετνάμ, το οποίο παρείχε περισσότερο από το 20% των εισαγωγών καφέ της ΕΕ το 2019, συμβάλλει σε αυτό που οι αναλυτές περιγράφουν ως τέλεια καταιγίδα στην παγκόσμια αγορά καφέ.

Οι ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες καφέ αυξάνονται εν μέσω αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών για τον κορονοϊό που επιβλήθηκαν στο Βιετνάμ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιθετικής παραλλαγής του Covid-19, της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διαταραχθεί αφού το Βιετνάμ, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, αυστηροποίησε τα μέτρα αποκλεισμού στο λιμάνι της πόλης Χο Τσι Μινχ, καθώς και την επιβολή περιορισμών σε ορισμένες περιοχές καλλιέργειας καφέ στα κεντρικά υψίπεδα.

Η Ένωση Καφέ-Κακάο του Βιετνάμ προέτρεψε την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιορισμούς, αφού οι έμποροι φέρονται να δυσκολεύονταν να μεταφέρουν κόκκους στα λιμάνια για εξαγωγή εν μέσω των περιορισμών.

Το Βιετνάμ κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού πέρυσι μέσω αποκλεισμών και αυστηρής ιχνηλάτησης επαφών, επιτρέποντας στην οικονομία του να αναπτυχθεί με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 2020.

Αλλά η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία δεν διαθέτει εμβόλια, αγωνίστηκε να ελέγξει την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 14.219 νέα κρούσματα, η δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του Βιετνάμ αυξήθηκε σε 445.292, από λιγότερες από 1.500 μολύνσεις κατά τη διάρκεια όλου του 2020.

Περιορισμοί εισήχθησαν στην πόλη Χο Τσι Μινχ, το κέντρο της επιδημίας, τον Ιούνιο, αλλά αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο. Οι εξαγωγείς δήλωσαν στο Bloomberg ότι δυσκολεύονται να μεταφέρουν εμπορεύματα και ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από την έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και την εκτόξευση του κόστους αγορών.

Η τελευταία επιδημία έχει προκαλέσει δυστυχία στα εκατομμύρια των ανθρώπων που βρίσκονται τώρα υπό αποκλεισμό και έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού στη χώρα, η οποία αποτελεί σημαντικό κόμβο της μεταποιητικής βιομηχανίας. Τα εργοστάσια που παράγουν προϊόντα για παγκόσμιες μάρκες – συμπεριλαμβανομένων των Samsung, Nike και Adidas – έχουν επίσης επηρεαστεί.

Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις της Ένωσης Καφέ-Κακάο του Βιετνάμ, ο υπουργός Μεταφορών, Nguyen Van The, είπε στους αξιωματούχους στο νότο να μειώσουν τα περιττά διοικητικά εμπόδια για να διασφαλίσουν την ομαλή μεταφορά των γεωργικών προϊόντων, όπως ο καφές και το ρύζι.

Παγκόσμια προβλήματα

Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, αντιμετώπισε ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες και οδήγησαν σε αύξηση του κόστους των κόκκων.

Ο Ibi Idoniboye, ανώτερος αναλυτής της αγοράς για την Mintec, δήλωσε: «Κατά την έναρξη της περιόδου ανθοφορίας στη Βραζιλία για φέτος – για τη σοδειά 2021-22, η οποία συγκομίζεται αυτή τη στιγμή – υπήρξε μεγάλη ξηρασία, οπότε τα δέντρα ήταν υπό μεγάλο στρες και δεν ήταν σε θέση να παράγουν αποτελεσματικά. Έτσι, βλέπετε ήδη χαμηλότερη παραγωγή». Η καλλιέργεια 2022-23, η οποία θα συγκομιστεί το επόμενο έτος, έχει πληγεί από παγετό.

Το Βιετνάμ είναι μεγάλος παραγωγός Ρομπούστα, ενός πιο ανθεκτικού κόκκου με πιο πικρή γεύση που χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή στιγμιαίου καφέ, εσπρέσο ή ως υλικό πλήρωσης σε ορισμένα χαρμάνια. Οι εξαγωγές κόκκων της Βραζιλίας είναι κυρίως ο premium arabica, με λίγο robusta.
Η τιμή της arabica και της robusta έχει ανέλθει σε πολυετή υψηλά επίπεδα, δήλωσε ο Idoniboye. Αλλά είναι απίθανο οι καταναλωτές να παρατηρήσουν άμεση αύξηση του κόστους ενός φλιτζανιού καφέ, καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές έχουν συμβόλαια που είναι κλειδωμένα για έξι μήνες. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο σημαντικοί», είπε.

Θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της συγκομιδής της Βραζιλίας και μόλις υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με το ξέσπασμα του Covid στο Βιετνάμ, πρόσθεσε ο Idoniboye.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα