Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟι 5 συνηθισμένες ερωτήσεις που θα σου κάνουν σε κάθε συνέντευξη και...

Οι 5 συνηθισμένες ερωτήσεις που θα σου κάνουν σε κάθε συνέντευξη και πώς θα τις απαντήσεις επιτυχώς

.

Όσα χρόνια και αν έχεις διανύσει στην «αρένα» της αγοράς εργασίας, είτε κάνεις τα πρώτα σου βήματα προς την απασχόληση των ονείρων σου, είτε έχεις αποκτήσει ήδη μία μεγάλη εμπειρία, μία συνέντευξη με έναν νέο εργοδότη παραμένει μία επαγγελματική πρόκληση. Διότι ακόμη και αν έχεις περάσει δεκάδες φορές από αυτήν την απαιτητική διαδικασία, το άγχος και οι προσδοκίες που έχεις για αυτήν την επαγγελματική συνάντηση, θα «χτυπάνε» κάθε φορά κόκκινο.

Ωστόσο, όπως κάθε άλλη φορά, έτσι και αυτή, το μόνο που μπορείς να κάνεις για να ξεχωρίσεις και να κερδίσεις τη θέση που επιθυμείς, είναι να νιώθεις σίγουρη για τον εαυτό σου και να καταφέρεις να πείσεις την απέναντι πλευρά πως το βιογραφικό σου αντικατοπτρίζει το ποια είσαι πραγματικά. Από την άλλη πλευρά βέβαια, για να νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά και άνεση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι περίπου να περιμένεις από τον πιθανό μελλοντικό εργοδότη σου. Και για αυτό ακριβώς είμαστε εμείς εδώ!

Διότι παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με τις πέντε πιο κοινές ερωτήσεις που ακούγονται σε κάθε συνέντευξη, ενώ έχουμε καταγράψει τις έμπειρες απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν να ξεγλιστρήσεις από τις «παγίδες» και να καταφέρεις να ξεχωρίσεις.

#1 Θα ήθελες να μας πεις μερικά πράγματα για τον εαυτό σου;
Η παραπάνω ερώτηση μπορεί να μοιάζει απλή και βατή στην πραγματικότητα όμως, είναι από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που ακούγονται σε μία συνέντευξη. Όχι επειδή απαιτεί να έχεις εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά διότι ουσιαστικά σου ζητείται να παρουσιάσεις ή καλύτερα, να «πουλήσεις» τον εαυτό σου. Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται να κάνεις, είναι να χρησιμοποιήσεις το βιογραφικό σου ως έναν «κορμό» πάνω στον οποίο θα χτίσεις την ιστορία σου, για να αφηγηθείς την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική σου πορεία έως σήμερα. Σκοπός της συγκεκριμένης ερώτησης δεν είναι να αρχίσεις να απαριθμείς τα επιτεύγματά σου ή να δώσεις μία προφορική εκδοχή του βιογραφικού που έχουν ήδη λάβει, αλλά να αποκαλύψεις τους λόγους που έκανες αυτές τις επιλογές στο παρελθόν, καθώς και τι αποκόμισες από αυτές.

#2 Ποια θεωρείς πως είναι τα δυνατά σου σημεία ή τα ελαττώματά σου;
Είναι αλήθεια πως οι πιο δύσκολες ερωτήσεις σε μία συνέντευξη είναι εκείνες που αφορούν στον εαυτό μας και σε στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Ωστόσο, η πιο δύσκολη από αυτές είναι εκείνη που σου ζητάει να απαριθμήσεις τα δυνατά σου σημεία ή τα ελαττώματά σου. Το ζήτημα είναι, βέβαια, να δώσεις μία απάντηση χωρίς να τα κάνεις… μαντάρα. Τι μπορείς να πεις, λοιπόν; Πολύ απλά, μπορείς να σταθείς σε σημεία που αναφέρουν στην αίτηση και να τα «απαντήσεις» αντιστοιχώντας τα ζητούμενά τους με δικές σου δεξιότητες. Για παράδειγμα, αν αναφέρουν πως οι υποψήφιοι για τη θέση χρειάζεται να χειρίζονται με άνεση την αγγλική γλώσσα στον προφορικό και τον γραπτό λόγο, μπορείς να αναφέρεις το διάστημα που πέρασες στο εξωτερικό για το μεταπτυχιακό σου. Όσο για τις αδυναμίες και τα ελαττώματά σου, μην μπεις στη διαδικασία να τα ανατρέψεις προβάλλοντας ένα ελάττωμα ως προτέρημα. Ανέφερε σε ουδέτερο τόνο μία αδυναμία, η οποία δεν θα αποτελούσε σημαντικό θέμα για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και μίλα για τους απλούς τρόπους, με τους οποίους σκοπεύεις να τη βελτιώσεις.

#3 Τι πιστεύεις ότι θα μπορούσες να προσφέρεις στην επιχείρηση ή τον οργανισμό μας;
Μία ακόμη δύσκολη ερώτηση που ακούς συχνά από τους εργοδότες είναι το τι θα μπορούσες να προσφέρεις στην επιχείρηση ή τον οργανισμό για τον οποίο έκανες την αίτηση. Και ένας τρόπος για να δώσεις τη σωστή απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση, είναι να εστιάσεις στα προσόντα σου, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο τα συγκεκριμένα προσόντα μπορούν να φανούν ωφέλιμα για την επιχείρηση ή τον οργανισμό στον οποίο απευθύνεσαι. Να θυμάσαι πως σκοπός σου δεν είναι να τους αποδείξεις πως «τα κάνεις όλα και συμφέρεις», διότι αυτή η παραδοχή ίσως σου γυρίσει μπούμερανγκ στο μέλλον. Σκοπός είναι μέσα από την απάντησή σου να τους πείσεις πως μπορείς να ταιριάξεις μαζί τους, να λειτουργήσεις στο δικό τους περιβάλλον, ώστε όλοι μαζί να αναδείξετε την ομάδα, την επιχείρηση ή τον οργανισμό.

#4 Πώς θα διαχειριζόσουν μία σύγκρουση με έναν συνάδελφό σου;
Είμαι σίγουρη πως διαβάζοντας τη συγκεκριμένη ερώτηση σου έρχονται πολλά πρόχειρα παραδείγματα στο μυαλό. Το ζήτημα είναι όμως, πως κανένας δεν νοιάζεται για τον αντιπαθητικό ξερόλα συνάδελφο που συνάντησες κάποια στιγμή στο παρελθόν, ούτε για εκείνη τη συνεργάτιδα που ήθελε να παίρνει τα εύσημα για όλη την ομάδα. Συνεπώς, πριν βιαστείς να απαντήσεις ότι… θα τα έλεγες όλα χαρτί και καλαμάρι στον προϊστάμενο, καλύτερα πες ότι θα προσέγγιζες το θέμα με έναν πιο συναδελφικό τρόπο, συζητώντας ανοιχτά το ζήτημα με τον συνάδελφο με τον οποίο ήρθες σε αντιπαράθεση και προσπαθώντας να λύσετε το θέμα μεταξύ σας, ώστε να μην συμβεί ξανά στο μέλλον ένα ανάλογο φαινόμενο, το οποίο μπορεί να διαταράξει την ομαλή λειτουργία της ομάδας.

#5 Υπάρχει κάποια ερώτηση που θα ήθελες να μας κάνεις;
Συνήθως, η τελευταία ερώτηση του εργοδότη είναι αυτή που απευθύνεται σε εσένα, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να ρωτήσεις κάτι που σχετίζεται με την επιχείρηση ή τη θέση που σε ενδιαφέρει. Φυσικά, το να ρωτήσεις για τις απολαβές, ειδικότερα αν είστε στην πρώτη φάση των συνεντεύξεων, θα είναι για εκείνους μία δυσάρεστη έκπληξη, οπότε καλύτερα να κρατήσεις την όποια απορία σχετικά με τον μισθό σου, για τη δεύτερη φάση. Εφόσον, λοιπόν, σου δώσουν το περιθώριο να εκφράσεις κάθε σου απορία, μην χάσεις την ευκαιρία να δείξεις το ενδιαφέρον σου για τη θέση, ρωτώντας κάτι πολύ συγκεκριμένο, το οποίο δεν αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας ή του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσεις αυτήν την ερώτηση να «πέσει» κάτω, καθώς ακόμη και μέσα από αυτήν μπορεί να κρίνουν αν είσαι η ιδανική υποψήφια για τη θέση που ψάχνουν.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως μία πετυχημένη συνέντευξη, δεν είναι απαραίτητα αυτή που θα σου εξασφαλίσει μία θέση στην αγορά εργασίας. Ακόμη και αν έφτασες στην «πηγή» χωρίς να πιεις νερό, σημασία έχει πως έζησες αυτήν την εμπειρία, ότι πέρασες μια ακόμη συνέντευξη, η οποία ίσως σου προσφέρει μία επαγγελματική ευκαιρία στο μέλλον.

Πηγή: queen.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα