Πλέον, οι ποικιλίες καφέ που υπάρχουν είναι αμέτρητες. Δυο όμως είναι οι βασικές ποικιλίες που οδήγησαν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας του καφέ, η Arabica και η Robusta. Υπάρχει και μια τρίτη βασική ποικιλία, η οποία όμως αποτελεί πολύ μικρό ποσοστό της παγκόσμιας καλλιέργειας καφέ, δεν παύει όμως να είναι μέσα στις πρώτες ποικιλίες καφέ που παράχθηκαν.
Arabica
Είναι το πρώτο είδος φυτού καφέ και αποτελεί σήμερα το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Καλλιεργείται στην Κεντρική και Νότια Αμερική στα 600-2200μ., καθώς το έδαφος σε μεγάλα υψόμετρα είναι πλούσιο σε μέταλλα και ηφαιστειογενή στοιχεία. Είναι ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Ο καρπός του πέφτει όταν ωριμάζει, όποτε η συγκομιδή πρέπει να γίνεται την κατάλληλη στιγμή. Ο κόκκος έχει ένα πράσινο-μπλε χρώμα και μακρόστενο σχήμα. Έχει απαλή γεύση, πλούσιο και φρουτώδες άρωμα όταν ψήνεται, υψηλή οξύτητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Περιέχει περισσότερα σάκχαρα από την Robusta ποικιλία όποτε το καθιστά πιο γλυκό. Οι κόκκοι του καφέ Arabica έχουν ελλειπτικό σχήμα, συγκριτικά με τους κόκκους Robusta. Περισσότερα στο https://www.mensdaily.gr