Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΞεκίνησε η χορήγηση των δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ 2024 - Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Ξεκίνησε η χορήγηση των δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ 2024 – Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

- Advertisement -

Από τα ΚΕΠ του Δήμου Λαγκαδά ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε σήμερα, 4 Απριλίου 2024, η περίοδος χορήγησης των Δελτίων Μετακίνησης ΑΜΕΑ, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2024

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση των δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ, είναι τα κάτωθι:

  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας & φωτοτυπία αυτής
  • Δελτίο μετακίνησης ΑΜΕΑ (ΠΑΣΟ)
  • Φωτοτυπία Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%). Όσον αφορά στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό.
  • Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τον ΟΠΕΚΑ μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση χορήγησης επιδόματος. Στη βεβαίωση αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος λήψης του επιδόματος από τον δικαιούχο. Για τους δικαιούχους προνοιακού επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ δεν απαιτείται ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας 67%.
  • Όσοι λαμβάνουν σύνταξη επ’ αόριστον μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα ή του ΕΦΚΑ (απόφαση η οποία έχει εκδοθεί βάσει γνωματεύσεως Υγειονομικής Επιτροπής και στην οποία αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω).
  • Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ γίνεται δεκτή βεβαίωση από το μηχανογραφημένο μητρώο του Οργανισμού, που έχει περιέλθει στον ΕΦΚΑ .
  • Οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης (επιδόματος)ατόμων με αναπηρία όρασης και του προγράμματος με Σοβαρή και Βαριά Νοητική Υστέρηση, που λαμβάνουν τα αντίστοιχα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.
  • Προκειμένου άτομα με οπτική αναπηρία-αναπηρία όρασης ή νοητικής υστέρηση ή διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, που δεν είναι δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος αναπηρίας από τον  ΟΠΕΚΑ να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, απαιτείται γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει α)ότι είναι τυφλοί ή έχουν οπτική αναπηρία-αναπηρία όρασης με ποσοστό 80% και άνω β) νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας 80% και δείκτη νοημοσύνης κάτω του 34 γ)σύνδρομο Down ή άλλα γενετικά σύνδρομα του χρωματοσώματος με συνοδό σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση και ποσοστό 80% και άνω δ) διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή αυτισμό ή σύνδρομο Asperger με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Για τους υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο, στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το ατύχημα.
  • Όσοι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας ,σε ισχύ, (άρθρο 106 του ν. 4961/2022) με τη σήμανση ‘’ΙΙ’’ δεν απαιτείται να προσκομίσουν γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών
  • Εκκαθαριστικό φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι που υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος των 23.000 ΕΥΡΩ ατομικό και 29.000 ΕΥΡΩ οικογενειακό, το οποίο προσαυξάνεται με 5.600 ΕΥΡΩ για κάθε επί πλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο , εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης με έκπτωση 50% στις διαδρομές των Υπεραστικών ΚΤΕΛ μόνο.

Οι ολικά τυφλοί (ν.958/1979 , Α΄191) και οι συνοδοί τους εξαιρούνται των εισοδηματικών κριτηρίων και λαμβάνουν Δελτίο Μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

  • Για την έκδοση νέας κάρτας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο Δελτίο και η άλλη να επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου. Ειδικά οι δικαιούχοι δελτίου συνοδού, πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο δελτίο του συνοδού.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα