Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΞαναγίνονται αγρότες και μεσίτες

Ξαναγίνονται αγρότες και μεσίτες

Στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας καταγράφηκαν οι περισσότερες εγγραφές νέων ατομικών επιχειρήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Το γεγονός αυτό δείχνει μία μορφή εντατικοποίησης της εγχώριας παραγωγής. Ειδικότερα, από τις συνολικά 16.541 εγγραφές νέων ατομικών επιχειρήσεων στο τρίτο τρίμηνο του έτους, οι 5.915 προέρχονται από τους τρεις κλάδους που προαναφέραμε. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον τομέα γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας οι κύριες περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν νέες εγγραφές αυτής της μορφής επιχειρήσεων, είναι η Βόρεια και η Κεντρική Ελλάδα.

Κινητικότητα εμφανίζεται στον τομέα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, δεδομένου ότι εκτός από την οικοδομική δραστηριότητα που παρουσιάζεται αυξημένη το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι αγοραπωλησίες ακινήτων μετά την άρση των lockdowns στην Ελλάδα εμφανίζουν πυρετώδη δραστηριότητα. Γι’ αυτό και όπως αποτυπώνεται στα εν λόγω στατιστικά στοιχεία από τις συνολικά 350 κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις που ενεγράφησαν στα μητρώα επιχειρήσεων, οι 91 ήταν επιχειρήσεις διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές επιχειρήσεις, το μεγαλύτερο μέρος εγγραφών, που ανέρχεται στο ¼ του συνόλου, προέρχεται από τις κατηγορίες χονδρικού και λιανικού εμπορίου, της επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, κατηγορίες με 507 εγγραφές έναντι συνολικά 2.002 εγγραφών στο γ’ τρίμηνο του 2021.

Κινητικότητα εμφανίζεται και σε νέες εγγραφές επιχειρήσεων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και ατμού ή κλιματισμού με 592 εγγραφές από 3.749 συνολικά.

Οι συνολικές εγγραφές νέων επιχειρήσεων για το σύνολο των τομέων της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε 22.642, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όταν είχαν ανέλθει σε 20.725, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, που είχαν ανέλθει σε 26.370, οι εγγραφές κατέγραψαν μείωση 14,1%.

Εξετάζοντας τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων έτους αναφοράς 2018, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων, στο τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, καταγράφηκε στον τομέα “Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες” με 34% και στον τομέα “Μεταφορά και Αποθήκευση” με 12,4%, ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα “Μεταποίηση” με 22,1% και στον τομέα “Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης” με 15,6%.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα