Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝέα μορφή απάτης μέσω POS: Πώς θησαυρίζουν κυκλώματα

Νέα μορφή απάτης μέσω POS: Πώς θησαυρίζουν κυκλώματα

Νέα μορφή απάτης μέσω POS. Κυκλώματα θησαυρίζουν εις βάρος των πολιτών, αφού με την ατιμωρησία τους, αν και έχουν συλληφθεί… 20 φορές, συνεχίζουν τη δράση τους επειδή δεν προφυλακίζονται.

Θύμα απάτης έπεσε κι ένας 73χρονος, ο οποίος κατέθεσε τα εξής σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». «Στις 2 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, ένας άγνωστος άνδρας σταμάτησε με ένα γκρι αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Κυψέλης και Κοδριγκτώνος και προσποιούμενος ότι είναι γνωστός των παιδιών μου, μου είπε ότι ονομάζεται Θεοδωρόπουλος και πως ο γιος μου έχει παραγγείλει μελάνια, που θα αποσταλούν με κούριερ.

Τότε αφού του έδωσα το κινητό του γιου μου, αυτός προσποιήθηκε ότι τον κάλεσε και μου είπε να του μιλήσω. Εγώ φοβούμενος λόγω κορονοϊού του απάντησα ότι δεν χρειάζεται και του είπα να μου δώσει εμένα τα υλικά να τα πάω στον γιο μου. Έπειτα μου ζήτησε το ποσό των 62 ευρώ το οποίο προθυμοποιήθηκα να πληρώσω με κάρτα.

Αυτός βγάζοντας ένα POS μου ζήτησε να πατήσω τον κωδικό, τον οποίο και πληκτρολόγησα κρυφά από αυτόν. Πλην όμως, από αυτό ακουγόταν μια φωνή που επαναλάμβανε τον κωδικό που πατούσα. Εκείνη τη στιγμή ένα άλλο όχημα άρχισε να κορνάρει.

Τότε ο δράστης μου είπε ότι πάει να κάνει έναν κύκλο και επιστρέφει, έχοντας πάρει μαζί του και την κάρτα. Αφού πέρασαν μερικά λεπτά και δεν επέστρεφε άρχισα να καταλαβαίνω πως έχω πέσει θύμα απάτης.

Ακύρωσα την κάρτα, όμως, η τράπεζα με ενημέρωσε πως έχει ήδη γίνει ανάληψη 600 ευρώ, πιθανόν από ΑΤΜ της Κυψέλης. Επισημαίνω ότι ακριβώς πίσω από το όχημα του δράστη ακολουθούσε άλλο που κόρναρε συνεχώς, με πρόφαση ότι θέλει να περάσει. Είμαι σίγουρος ότι ήταν συνεργός του…».Οι διωκτικές αρχές, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», εξαρθρώνουν 40-60 τέτοιου είδους κυκλώματα ετησίως και υπολογίζεται ότι κάθε μήνα, μόνο στην Αττική, δηλώνονται περί τα 30 συμβάντα με τον πραγματικό αριθμό τους να εκτιμάται ότι είναι διπλάσιος.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι οι δράστες αυτής της νέας μορφής απάτης δεν προφυλακίζονται και επανέρχονται γρήγορα στην εγκληματική δράση και την υφαρπαγή σημαντικών χρηματικών ποσών από χιλιάδες πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους. Η ατιμωρησία αυτή έχει οδηγήσει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις κατ’ επάγγελμα απάτες να προβλέπεται η προφυλάκιση των κατηγορουμένων ή οι εφέσεις τους στο δικαστήριο να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα