Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΜωβ μέδουσες: Σε φθίνουσα πορεία το φαινόμενο – Τι δείχνουν οι τελευταίες...

Μωβ μέδουσες: Σε φθίνουσα πορεία το φαινόμενο – Τι δείχνουν οι τελευταίες αναφορές

- Advertisement -

Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το φαινόμενο εμφάνισης των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» παρατηρείται πλέον σχετική κάμψη στην εμφάνιση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για παρουσία πυκνών ομάδων μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca.

«Η κατάσταση με το φαινόμενο της παρουσίας της μοβ μέδουσας δείχνει να έχει μπει σε φθίνουσα πορεία. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως, σύμφωνα με τις αναφορές που λαμβάνουμε από τα λιμεναρχεία αλλά και από πολίτες, δεν έχουμε περιστατικά μεγάλων συγκεντρώσεων της μωβ μέδουσας, δεν παρατηρούνται δηλαδή σμήνη. Oταν γίνεται λόγος για εμφάνισή τους σε κάποια παραλία, οι αναφορές κάνουν λόγο για παρουσία 1-3 ατόμων», λέει ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ στη Καθημερινή.

Ο ίδιος σπεύδει να σημειώσει πως «πρόκειται για εκτιμήσεις με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, καθώς δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση».

Αξίζει να σημειωθεί, πως παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλες συγκεντρώσεις μωβ μεδουσών, αυτό δεν σημαίνει πως ο πληθυσμός τους είναι μειωμένος στο Αιγαίο. Μάλιστα, η παρουσία τους είναι έντονη με έμφαση στις κεντρικές και βόρειες περιοχές, ενώ πιο σποραδικά εμφανίζονται και στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές στην πλατφόρμα του iNaturalist, που γίνονται από πολίτες, υπάρχουν πολλές αναφορές για παρουσία μωβ μέδουσας στον Αργοσαρωνικό, με επέκταση στον Αργολικό Κόλπο και στις Κυκλάδες, αλλά και στο Ιόνιο, στη νότια Πελοπόννησο, στα βορειοδυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα θα σπρώξουν τις μέδουσες νοτιότερα.

Τέλος, τονίζεται πως στις ακτές της Ελλάδας έχει εντοπιστεί ένα ακόμα είδος μέδουσας, η γαλάζια. Ωστόσο, η γαλάζια μέδουσα γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή εξαιτίας του μεγέθους της (η καμπάνα της αγγίζει τα 60 εκατοστά).

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα