Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜονή Στομίου: Εκεί που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος (ΦΩΤΟ -ΒΙΝΤΕΟ)

Μονή Στομίου: Εκεί που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος (ΦΩΤΟ -ΒΙΝΤΕΟ)

Στην άκρη ενός φαραγγιού, σε ένα καταπράσινο σκηνικό δίπλα στο ποτάμι βρίσκεται ένα μοναστήρι διαφορετικό από τα άλλα. Είναι η Μονή Στομίου στην Κόνιτσα Ιωαννίνων. Το μοναστήρι που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος ο όποιος πέρασε στην μικρή κωμόπολη τα παιδικά του χρόνια ερχόμενος στην βρεφική ηλικία με την οικογένεια του από τα Φάρασα της Καππαδοκίας. Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια εκπληκτική τοποθεσία που προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη και ηρεμία. Όποιος βρεθεί στην περιοχή της Κόνιτσας ακούει από τους ντόπιους ότι αξίζει μια επίσκεψη εκεί.

Μονή Στομίου: Εκεί που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος
Για να φτάσει κανείς στην Ιερά Μονή Στομίου, όταν βρίσκεται στην Κόνιτσα αρκεί να ακολουθήσει το μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι το οποίο ξεκινάει από το Γεφύρι της Κόνιτσας, το σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής. Χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα για να φτάσεις αλλά μπορεί να το κάνεις και γρηγορότερα αν είσαι συνηθισμένος στην πεζοπορία και έχεις καλή φυσική κατάσταση. Ανάμεσα στις απότομες πλαγιές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας θα ζήσεις μερικές από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής σου. Η Μονή Στομίου αποτελεί ένα αληθινό στολίδι εναρμονισμένο απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Η αρχική θέση του μοναστηριού, που ιδρύθηκε το 1442, βρίσκεται στις απέναντι πλαγιές της Τραπεζίτσας, όπου και διασώζεται η ονομασία «Παλιομονάστηρο» ενώ στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε από τον ηγούμενο Κωνσταντίνο, το 1774.

Σε αυτό το μοναστήρι ο Άγιος Παΐσιος έζησε για τέσσερα χρόνια, από το 1958 ως το 1962, στην αρχή του μοναστικού του βίου, πριν περάσει από το Σινά και καταλήξει στο Άγιον Όρος. Θεωρείται, επιπλέον και ο ανακαινιστής της Μονής, αφού ο ίδιος με προσωπικό μόχθο κατάφερε και την αναστήλωσε, κουβαλώντας ακόμα και με τα χέρια βαριά φορτία από κάτω από το ποτάμι.

Εικόνες από τη Μονή αλλά και την Κόνιτσα στην οποία γυρίστηκε και η σειρά του Mega για τη ζωή του μπορείτε να δείτε και στο βίντεο του καναλιού Up Stories του Youtube.

Πηγή: exploringgreece.tv

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα