Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜεταβιβάσεις ακινήτων: Στον «πάγο» παραμένει ο φόρος υπεραξίας 15%

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Στον «πάγο» παραμένει ο φόρος υπεραξίας 15%

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται το “πάγωμα” της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων για επιπλέον 2 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το πάγωμα αυτό ισχύει έως το τέλος του έτους και ότι ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης κάθε ακινήτου.

Η διάταξη

Η διάταξη για την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων που δεν έχει εφαρμοστεί και έχει παγώσει προβλέπει μεταξύ άλλων:

Η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για τουλάχιστον 5 έτη από τη στιγμή της απόκτησής του.

Από τον φόρο υπεραξίας απαλλάσσονται όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους πριν από το 199.

Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη του κλάδου ακινήτων

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε χθες στο 23ο συνέδριο της Prodexpo για τον κλάδο της ακίνητης περιουσίας. Όπως είπε ο υπουργός « πλέον η αγορά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, αφού, έχοντας αφήσει οριστικά πίσω μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, με κυριότερη, φυσικά τη σημαντική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κατ’ επέκταση του κόστους κατασκευής εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, είπε ότι η αναζήτηση και η στελέχωση της αγοράς με εξειδικευμένο τεχνικό και εργατικό δυναμικό, καθώς και η ανάγκη για άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τις διαδοχικές κρίσεις αλλά και από τη μετάβαση σε μία πιο πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, αναμένεται να καθορίσουν την εικόνα του κατασκευαστικού κλάδου τα επόμενα έτη ».

«Από την πλευρά της κυβέρνησης είμαστε αποφασισμένοι, παρά τα εμπόδια, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κλάδο μέσα από μόνιμες μειώσεις φόρων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, εκμεταλλευόμενοι και τους σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Ενώ, από την πλευρά τους οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τη στήριξη που τους παρέχει το κράτος, να επιδείξουν προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και να επενδύσουν πάνω στο ανθρώπινο κεφάλαιο » συμπλήρωσε.

Επίσης ο υπουργός επεσήμανε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα αναβολή και ο φόρος υπεραξίας εφαρμοστεί από το επόμενο έτος, τότε η αγορά ακινήτων θα δεχθεί ένα ακόμη σοκ την ώρα που καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και του κόστους κατασκευής.

Το παράδειγμα

Για παράδειγμα ο φόρος υπεραξίας ανέρχεται σε 2.707 ευρώ για ένα διαμέρισμα που πωλείται σήμερα στην τιμή των 130.000 ευρώ, το οποίο που αγοράστηκε το 2013 με δηλωθέν τίμημα 80.000 ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα