Σε αστάθμητο παράγοντα ως προς την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας εξελίσσεται η δικαστική διαμάχη με την ELFE, η οποία δεν πρόκειται να τελεσφορήσει πριν από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Αν και η έφεση που έχει ασκήσει η ΔΕΠΑ κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαιώνει εν μέρει την ELFE, περιορίζοντας το ποσό των οφειλών στα 60 εκατ. ευρώ, εκδικάζεται μέσα στην εβδομάδα, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η δικάσιμος να μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο για να συμπέσει με την έφεση που έχει ασκήσει και η ELFE κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης, η εκδίκαση της οποίας έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο.
Νομικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και εάν δεν ζητήσει αναβολή η ELFE στην προγραμματισμένη για μέσα στην εβδομάδα δικάσιμο, πράγμα που είναι και το πιο πιθανό, το λογικό είναι να μεταφέρει τη δικάσιμο για τον Σεπτέμβριο το ίδιο το δικαστήριο, αφού οι δύο εφέσεις αφορούν την ίδια πρωτόδικη απόφαση.
Η λιπασματοβιομηχανία Καβάλας, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, αμφισβήτησε δικαστικά τις ανεξόφλητες οφειλές της προς τη ΔΕΠΑ υποστηρίζοντας ότι η μεθοδολογία τιμολόγησης του φυσικού αερίου εμπεριείχε καταχρηστικούς όρους και αξίωσε, βάσει των δικών της υπολογισμών, συνολική αποζημίωση ύψους 302 εκατ. ευρώ.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε ότι η μεθοδολογία τιμολόγησης της ΔΕΠΑ είναι καταχρηστική διότι η τιμή συνδέεται με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και περιόρισε τις οφειλές της ELFE στα 60 εκατ., από τα 120 εκατ. ευρώ. Για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το ρίσκο δεν περιορίζεται μόνο στην επιβάρυνση από τις ανεξόφλητες οφειλές της ELFE.
Θα μπορούσαν εξάλλου αυτές να συμψηφισθούν με το προσφερόμενο τίμημα και ο διαγωνισμός να προχωρούσε χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Το ρίσκο που δεν μπορεί να σηκώσει κανένας επενδυτής συνδέεται με την πιθανή δικαίωση της ELFE στο εφετείο και τον δρόμο που ανοίγει για αντίστοιχες διεκδικήσεις από όλους τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΠΑ που τιμολογούνται με την ίδια φόρμουλα.
Την κρισιμότητα της δικαστικής αυτής διαμάχης αναγνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, γι’ αυτό και η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών μεταφέρθηκε αρχικά από τον Δεκέμβριο του 2019 στον Μάρτιο του 2020 και αναμένεται να μεταφερθεί εκ νέου για μετά τον Σεπτέμβριο. Πιθανή δικαίωση της ELFE δεν τινάζει μόνο στον αέρα τον διαγωνισμό, αλλά απειλεί ευθέως και τη βιωσιμότητα της ΔΕΠΑ, η οποία είναι πλέον εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό.
Ενα ακόμη θέμα που θα πρέπει να διευθετηθεί μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών είναι η οψιόν που κατέχει η ΔΕΗ από το 2002 για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 30%. Η ΔΕΗ, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό από κοινού με τη Motor Oil, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για ενεργοποίηση της οψιόν.
Ωστόσο, η άποψη που επικρατεί στη ΔΕΠΑ αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι πρόκειται για ανίσχυρη νομικά διεκδίκηση, καθώς οι συνθήκες στο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπουν την αγορά φυσικού αερίου έχουν αλλάξει ριζικά από το 2002, ενώ πρόσθετο επιχείρημα αποτελεί το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν κινήθηκε αντίστοιχα στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, που αποτελούσε θυγατρική της ενιαίας ΔΕΠΑ. Στο προηγούμενο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MOU) με το ΤΑΙΠΕΔ για παραίτηση του δικαιώματός της έναντι αποζημίωσης 32,9 εκατ. ευρώ.