Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜαφιόζος συνελήφθη χάρη στο Google Maps

Μαφιόζος συνελήφθη χάρη στο Google Maps

Ένας Ιταλός μαφιόζος που καταζητούνταν επί 20 χρόνια, εντοπίστηκε σε μια ισπανική πόλη, χάρη σε μια φωτογραφία της υπηρεσίας Google Street View.

Ο Γιοακίνο Γκαμίνο, καταδικασμένος δολοφόνος κι ένας από τους πλέον καταζητούμενους γκάνγκστερ της Ιταλίας, συνελήφθη στο Γκαλαπαγκάρ, μια πόλη κοντά στη Μαδρίτη. Ο μαφιόζος- ο οποίος είχε αλλάξει το όνομά του σε Μανουέλ- είχε παντρευτεί και εργαζόταν ως σεφ με δικό του εστιατόριο και μανάβικο.

Η αστυνομία της Σικελίας διεξήγαγε πολλές έρευνες για την αναζήτηση του 61χρονου Γκαμίνο και το 2014 εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Το Google Street View είχε καταγράψει μια εικόνα δύο ανδρών να συνομιλούν έξω από το μανάβικο El Huerto de Manu «Ο Κήπος του Μανού», στο Γκαλαπαγκάρ. Η αστυνομία πίστευε ότι ένας από τους άνδρες έμοιαζε πολύ με τον Γκαμίνο, αλλά η ταυτότητά του επιβεβαιώθηκε μόνο όταν είδαν μία διαφήμιση του εστιατορίου La Cocina de Manu «Η Κουζίνα του Μανού».

Το μανάβικο και το εστιατόριο έχουν πλέον κλείσει, αλλά η αστυνομία βρήκε μια φωτογραφία του Γκαμίνο, ντυμένου με στολή σεφ, στην επίσημη σελίδα του εστιατορίου στο Facebook. Οι αστυνομικοί τον αναγνώρισαν από μια ουλή που έχει στην αριστερή πλευρά του πηγουνιού του. Το μενού του εστιατορίου περιλάμβανε κι ένα πιάτο που ονομαζόταν Cena Siciliana ή «σικελικό δείπνο».

Οι λεπτομέρειες επιβεβαιώθηκαν από τον εισαγγελέα του Παλέρμο, Φραντσέσκο Λο Βόι, ο οποίος ηγήθηκε της τελευταίας έρευνας. «Δεν περνάμε τις μέρες μας ψάχνοντας στους χάρτες του Google για να βρούμε φυγάδες», δήλωσε στην Guardian. «Υπήρξαν πολλές προηγούμενες και μακροχρόνιες έρευνες, οι οποίες μας οδήγησαν στην Ισπανία. Ήμασταν σε καλό δρόμο και οι χάρτες της Google μας βοήθησαν να επιβεβαιώσουν τις έρευνές μας».

Ο Γκαμίνο κρυβόταν από τις αρχές επί 20 χρόνια και πίστευε ότι είχε καταφέρει να κόψει όλους τους δεσμούς του με τη Σικελία. Κατά τη σύλληψή του, φέρεται να είπε στην αστυνομία: «Πώς με βρήκατε; Δεν έχω καν τηλεφωνήσει στην οικογένειά μου εδώ και 10 χρόνια!»

Ο Γκαμίνο ανήκε σε μια μαφιόζικη φατρία στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, η οποία είχε εμπλακεί σε μια αιματηρή διαμάχη με την Κόζα Νόστρα, τη δεκαετία του 1990. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1984 από τον δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη μαφία με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το 1992.

Ο μαφιόζος καταζητείτο για φόνο και άλλα εγκλήματα που σχετίζονται με τη μαφία. Συνελήφθη για δεύτερη φορά στη Βαρκελώνη το 1998. Εξέτιε ισόβια ποινή φυλάκισης στις φυλακές της Ρεμπίμπια στη Ρώμη όταν, το 2002, κατάφερε να δραπετεύσει μέσα στην αναταραχή που είχαν προκαλέσει τα γυρίσματα μιας ταινίας που πραγματοποιούνταν στη φυλακή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας φυγάς της Μαφίας συλλαμβάνεται με τη βοήθεια του διαδικτύου. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Μαρκ Φερέν Μπίαρτ συνελήφθη στην Καραϊβική μετά την εμφάνισή του σε βίντεο μαγειρικής στο YouTube. Ο Μπίαρτ καταζητούνταν από το 2014, για διακίνηση κοκαΐνης στις Κάτω Χώρες για λογαριασμό της φατρίας Cacciola της μαφίας ‘Ndrangheta. Μέχρι τη σύλληψή του, ο μαφιόζος ζούσε μια ήσυχη ζωή στην ιταλική κοινότητα των ομογενών στην Μπόκα Τσίκα της Δομινικανής Δημοκρατίας. Αν και δεν έδειξε ποτέ το πρόσωπό του στα βίντεο, η αστυνομία αναγνώρισε τα χαρακτηριστικά τατουάζ του. Το 2019, η αστυνομία συνέλαβε έναν μαφιόζο της Camorra ενώ έτρωγε μακαρόνια, σε ένα διαμέρισμα στα περίχωρα της Νάπολης.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα