Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜαγιορκίνης για οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη...

Μαγιορκίνης για οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα

Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό μεν αλλά… είναι ήδη εδώ δε. Ο καθηγητής στο τμήμα Υγιενής επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, που έχει έξαρση σε όλο τον πλανήτη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι πρόκειται για μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.

Για τα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.

Όσο για το πότε και αν θα έρθει στην Ελλάδα, ο κύριος Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε:

«Ο ιός αυτός κυκλοφορεί στη χώρα μας χρόνια… Αυτός ο ιός κυκλοφορεί εκτεταμένα εδώ και δεκαετίες. Άρα λοιπόν ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα. Το αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή, δε μπορούμε να το ξέρουμε σίγουρα. Θεωρητικά υπολογίσουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης 10 με 20 αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη χειρότερη περίπτωση θα είναι 10 με 20…»

Μιλώντας για την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό, ο κύριος Μαγιορκίνης είπε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο εμβολιασμού, υπάρχει κι ένα καλό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού. Θα πρέπει τα μέτρα αναλογικά να αποσυρθούν για να επανέλθει η κανονικότητα».

Για τις επαναμολύνσεις κορονοϊού, είπε: «Οι επαναλαμολύνσεις εκτοξεύτηκαν από τότε που ήρθε η Όμικρον λόγω της υψηλής μεταδότικότητάς της. Επίσης, έχει να κάνει και με την ευαισθησία του ατόμου, κάποιοι κολλάνε ξανά και ξανά και κάποιοι έχουν εκτεθεί επανειλημμένως και δεν έχουν κολλήσει».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα