Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των New York Times, η απάντηση είναι όχι.
Το άρθρο αναφέρεται σε μια μελέτη σχετικά με προγράμματα ευεξίας στον χώρο εργασίας και καταλήγει ότι: «στον μεγάλο πληθυσμό της μελέτης, καμία από τις εφαρμογές, coaching, μαθήματα χαλάρωσης, μαθήματα διαχείρισης χρόνου δεν είχε θετική επίδραση. Η εκπαίδευση σχετικά με την ανθεκτικότητα και τη διαχείριση του άγχους φάνηκε να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα».
Μελέτη που αφορούσε το άγχος στον εργασιακό χώρο ξεκίνησε το 1960 και συνεχίστηκε μέχρι το 2000. Τα συνολικά ευρήματα ανέφεραν ότι οι αλλαγές από τη βιομηχανική εποχή της γεωργίας και της βιοτεχνίας σε μια οικονομία βασισμένη στη βιομηχανία μεγάλης κλίμακας, οδήγησαν σε αυξημένο άγχος στον χώρο εργασίας. Το burn out, που συχνά ορίζεται ως «κόπωση, ένταση από παρατεταμένο άγχος και υπερωρίες», είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί και αποτελεί βασικό σημείο συζήτησης από την εποχή της πανδημίας και μετά. Οι συμβουλές πρόληψης και οι προτάσεις μεθόδων διαχείρισης του άγχους στους εργαζόμενους έχoυν αυξηθεί θεαματικά.
Μήπως έχεις παραιτηθεί από τη δουλειά σου και δεν το ξέρεις;
Και μετά ήρθε ο όρος boreout
Ο όρος έγινε γνωστός χάρη στο βιβλίο με τίτλο “Boreout! Overcoming Workplace Demotivation”, από τους συγγραφείς Philippe Rothlin και Peter Werder οι οποίοι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν ότι το boreout, που περιγράφει τη χρόνια πλήξη και την απουσία κινήτρων στον χώρο εργασίας, είναι σε άνοδο. Η έρευνά τους δείχνει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν παραιτηθεί φτάνοντας στην πραγματικότητα στο αντίθετη πλευρά, αυτή της επαγγελματικής εξουθένωσης, και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τις προκλήσεις, δεν ενδιαφέρονται και αφιερώνουν ώρες κάθε μέρα απλά δουλεύοντας χωρίς καμία έμπνευση και κίνητρο. Οπότε, τι συμβαίνει με τη διαχείριση του άγχους που δεν λειτουργεί και οδηγεί σε αυτή την μη παραγωγική πλήξη στον χώρο εργασίας; Και το πιο σημαντικό, ποια είναι η λύση;
1. Το άγχος είναι υπερδύναμη
Ίσως η διαχείριση του άγχους αποδεικνύεται αναποτελεσματική επειδή ξεκινάμε με μια προβληματική προϋπόθεση: ότι το άγχος είναι κακό. Κι όμως αυτό είναι λανθασμένη άποψη. Το άγχος είναι ένα δώρο που δίνει η φύση για να προνοούμε στους κινδύνους ή να διαχειριζόμαστε αποδοτικά τον χρόνο μας. Το άγχος είναι μια αντλία αδρεναλίνης. Απλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οφείλουμε να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν είναι απαραίτητο. Ας μην μείνουμε στην άποψη ότι το άγχος είναι κακό, αλλά στο πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.
2. Χρησιμοποίησε το άγχος ως πρόκληση
Υπάρχουν είδη άγχους στον εργασιακό χώρο που είναι ανθυγιεινά, για παράδειγμα οι ακραίες συνθήκες εργασίας, τα καταχρηστικά αφεντικά και η απειλή μιας απόλυσης καθώς και οι εντάσεις και η πίεση στον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για σενάρια που αφορούν το μέλλον κι όχι πραγματικούς κινδύνους. Σενάρια που αφαιρούν από τη χαρά της ζωής, από τη δημιουργικότητα και στερούν την εστίαση από τα πραγματικά και σημαντικά. Το άγχος μπορεί να μας αποσυντονίσει και να στρέψει την προσοχή μας προς τη λάθος κατεύθυνση. Η απάντηση σ’ αυτό είναι να αφήσουμε τις αγχωτικές καταστάσεις να μας παρακινήσουν και να μας εμπνεύσουν να αναλάβουμε δράση. Εάν βρισκόμαστε σε μια δουλειά που έχει στοιχεία άγχους που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, ας εντοπίσουμε τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτό. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μία αγχωτική στιγμή, όπως μία σημαντική παρουσίαση, λαμβάνοντας υπόψη ότι το στρες θα φτάσει στα ανώτερα επίπεδα αλλά έχοντας μια θετική νοοτροπία σχετικά με το άγχος να αποδεχτούμε την αποστολή ως μια πρόκληση. Και μόλις ολοκληρώσουμε την αποστολή να αναγνωρίσουμε ότι το boost του στρες μας έκανε παραγωγικούς και να χαλαρώσουμε, μέχρι να το χρειαστούμε ξανά.
3. Η έλλειψη άγχους μπορεί να σκοτώσει τη δημιουργικότητα
Αν πεις σε ένα πολύ δημιουργικό άτομο να χαλαρώσει ή να ρίξει τους ρυθμούς του, είναι σαν να το βασανίζεις. Το να ζητήσεις από έναν δημιουργικό άνθρωπο να μειώσει τη λίστα με τις υποχρεώσεις του ή να κάνει πιο αργά τις εργασίες του μάλλον θα τον οδηγήσεις σε boreout. Αν ανήκειτε σε αυτή την κατηγορία ή γνωρίζετε κάποιον που να λειτουργεί καλύτερα υπό πίεση, αντί να προσπαθείτε να διαχειριστείτε το άγχος που πιστεύετε ότι υπάρχει, ενθαρρύνετε τον εαυτό σας ή τον άλλον για δημιουργία και έμπνευση. Μην ρίχνετε τους ρυθμούς. Μην καταπολεμάτε το άγχος, αντίθετα, φροντίστε να το ενεργοποιείτε όποτε εσείς το χρειάζεστε. Χρησιμοποιήστε το για να σας παρακινήσει, να σας δώσει έμπνευση και να σας βοηθήσει να γίνετε πιο παραγωγικοί, φέρνοντας τελικά καλύτερα αποτελέσματα.