Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΛήμνος: Συναγερμός για τη βλέννα του Μαρμαρά - Ο κίνδυνος για λουόμενους...

Λήμνος: Συναγερμός για τη βλέννα του Μαρμαρά – Ο κίνδυνος για λουόμενους και βυθό

- Advertisement -

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει το ζήτημα της βλέννας στη Λήμνο με κλιμάκιο ειδικών να σπεύδει σήμερα στο νησί προκειμένου να διαπιστωθεί με ακρίβεια η έκταση του.

Ο βιολόγος, υδροβιολόγος Σωτήρης Ορφανίδης μιλώντας στο Open σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η βλέννα προέρχεται από τη θάλασσα του Μαρμαρά.

«Θα πάρουμε δείγματα, αλλά φέτος επειδή η βλέννα μεταβάλλεται, κινείται, υπάρχει η ένδειξη ότι έγινε μεταφορά της από τον Μαρμαρά. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, πιστεύουμε ότι το φαινόμενο θα λήξει» είπε ο κ. Ορφανίδης ενώ σε ερώτηση για το πόσο επικίνδυνο είναι το φαινόμενο για τους λουόμενους και τα ψάρια απάντησε πως δεν υπάρχει κίνδυνος. «Είναι ένα φυσικό φαινόμενο, δεν είναι τοξικό αλλά καλό είναι κανείς να αποφύγει το μπάνιο. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα ψάρια, ο κίνδυνος είναι για τον βυθό καθώς αυτή η βλέννα θα καθίσει στον βυθό και εκεί υπάρχουν ζωική οργανισμοί που μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα», υπογράμμισε.

Εξηγώντας το φαινόμενο επιστημονικά είπε: «Μέσα σ’ αυτή τη βλέννα υπάρχουν διάφοροι μικροοργανισμοί. Κύριο αίτιο είναι το φυτοπλαγκτόν. Μικροκύτταρα φυτικά είδη που υπάρχουν στη θάλασσα και δουλεύουν συνεχώς. Δεσμεύουν ηλιακή ενέργεια και παράγουν τροφή. Κάτω από ορισμένες συνθήκες σταματάει αυτή η διαδικασία και αντί να πολλαπλασιάζονται δημιουργούν κάποιους πολυσακχαρίτες οι οποίοι είναι κόλλα και συγκολλούν όποιον οργανισμό βρουν και δημιουργούν αυτά τα σωματώματα», επισημαίνοντας παράλληλα πως για τις διαστάσεις που πήρε το φαινόμενο στον Μαρμαρά ευθύνονται και τα αστικά και βιομηχανική λύματα που χύνονται στη θάλασσα χωρίς επεξεργασία.

Δεν έχουμε ρίξει δίχτυα εδώ και δύο μήνες

Πάντως το ζήτημα έχει ήδη δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην τοπική οικονομία και κοινωνία με τον πρόεδρο του αλιευτικού συλλόγου Λήμνου Γιώργο Πάκο να αποκαλύπτει ότι εδώ και δύο μήνες οι ψαράδες έχουν παρατηρήσει και έχουν αναφέρει το φαινόμενο στο Υπουργείο Ναυτιλίας καθώς δεν μπορούν να δουλέψουν.

«Εδώ και δύο μήνες φωνάζουμε για το πρόβλημα, αλλά τώρα η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε, έχουμε καταστραφεί, αλλά δεν έχουμε δρόμο να κλείσουμε για να μας ακούσει κανείς» σημείωσε εκφράζοντας το παράπονο πως τα αρμόδια υπουργεία παρά τις οχλήσεις τους δεν έχουν ασχοληθεί ουσιαστικά με το ζήτημα. «Αν δεν δουλέψουμε το καλοκαίρι τι θα κάνουμε το Σεπτέμβρη;» αναρωτήθηκε ο ίδιος λέγοντας πως η μόνη βοήθεια που έλαβαν οι επαγγελματίες είναι ένα βοήθημα 1.200 ευρώ.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα