Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 15 Ιουλίου του 1974.
Πρόκειται για το πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου και μερίδα στελεχών της ΕΟΚΑ Β΄, κατ’ εντολή της εν Ελλάδι Χούντας των Συνταγματαρχών υπό τον κ. Δημήτριο Ιωαννίδη. Στόχος των πραξικοπηματιών ήταν η ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου Γ’ και η επίτευξη της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
Ειδικότερα, η κατάσταση στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 ήταν άκρως τεταμένη. Παρά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, στο νησί δρούσαν παραστρατιωτικές οργανώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εθνικιστών και παράλληλα είχαν μεσολαβήσει τα γεγονότα της Κοφίνου (αιματηρή σύγκρουση μεταξύ δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και Τουρκοκυπρίων στο χωριό Κοφίνου της επαρχίας Λάρνακας στις 15 Νοεμβρίου 1967) και μια μεγάλη περίοδος εμφύλιας διαμάχης στο εσωτερικό του νησιού. Η Τουρκία όλη αυτή την περίοδο απειλούσε με εισβολή στο νησί ενώ υπήρχαν σχέδια για διχοτόμηση. Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου είχαν επιβαρυνθεί μετά το 1967 μιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν σε ανοιχτή σύγκρουση με τους Δικτάτορες της Ελλάδας και αντιμετωπιζόταν με καχυποψία από τις ΗΠΑ. Έτσι, στις 15 Ιουλίου 1974 εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Κύπρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διέφυγε προς την Πάφο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου τοποθετήθηκε ο Νίκος Σαμψών, ο οποίος στη συνέχεια ανακήρυξε την “Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου”. Ο Μακάριος μέσω Μάλτας και Λονδίνου έφτασε στη Νέα Υόρκη, στις 19 Ιουλίου πήρε μέρος στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου και κατήγγειλε τη χούντα των Αθηνών για εισβολή. Πέντε μέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στην Κύπρο και ξεκίνησε η αιματηρή διχοτόμηση του νησιού και ο εκτοπισμός των Ελληνοκυπρίων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Πηγή:ertnews.gr