Πόσος καιρός μπορεί να χρειαστεί έως ότου ξυπνήσουν οι ασθενείς μετά την διακοπή των φαρμάκων της καταστολής και την αποσωλήνωση. Τι έδειξε μελέτη σε εκατοντάδες ανθρώπους που νίκησαν την βαριά COVID μετά από μέρες νοσηλείας στην εντατική.
Η ανάρρωση από τη βαριά λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μόνο απλή υπόθεση δεν είναι και αυτό αποδεικνύεται από ολοένα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμα και η αφύπνιση μετά τη διασωλήνωση είναι Γολγοθάς για πολλούς ασθενείς.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 571 ασθενείς με βαριά COVID, oι οποίοι είχαν χρειαστεί μηχανικό αερισμό στην εντατική. Οι ασθενείς είχαν νοσηλευθεί στην εντατική επί τουλάχιστον 6 ημέρες ο καθένας.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ανάκτηση της συνείδησης μετά την διακοπή των φαρμάκων της καταστολής και την αποσωλήνωση δεν ήταν πάντοτε εύκολη. Στην πραγματικότητα:
Το 25% των ασθενών χρειάσθηκαν 10 ή περισσότερες ημέρες για να ανακτήσουν συνείδηση μετά την αποσωλήνωσή τους
Το 10% χρειάσθηκαν περισσότερες από 3 εβδομάδες για να συνέλθουν
Ο λεπτομερής έλεγχος των ιατρικών φακέλων τους έδειξε ότι η καθυστερημένη ανάνηψη σχετιζόταν με τα επεισόδια υποξυγοναιμίας που είχαν υποστεί οι ασθενείς. Μάλιστα ήταν δοσοεξαρτώμενη. Αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερα ήταν αυτά τα επεισόδια, τόσο περισσότερο καιρό χρειάζονταν οι ασθενείς για να ξυπνήσουν.
Η υποξυγοναιμία σημαίνει ότι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, 55 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) ή χαμηλότερα.
Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή, ακόμα κι όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες, όπως η έκθεση στα φάρμακα της καταστολής.
Δεν είχαν εγκεφαλικό πρόβλημα
Η όψιμη (καθυστερημένη) ανάνηψη δεν ήταν παροδικό εύρημα. Παρατηρήθηκε σε ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί διασωληνωμένοι τόσο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός, όσο και κατά το δεύτερο.
Επιπλέον, παρατηρήθηκε και σε ασθενείς οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν εγκεφαλικό πρόβλημα. Όντως, οι 199 από αυτούς είχαν φυσιολογικά ευρήματα στις απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Brian Edlow, υποδιευθυντής στο Κέντρο Νευροτεχνολογίας & Νευροανάρρωσης του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH).
Με άλλα λόγια, δεν καθυστερούσαν να ξυπνήσουν επειδή είχαν υποστεί, π.χ., ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ούτε επειδή ο κορωνοϊός τους είχε προκαλέσει οίδημα ή αιμορραγία στον εγκέφαλο.
«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά», τόνισε ο Dr. Edlow. «Μπορούν να μας βοηθήσουν να συμβουλεύσουμε πιο σωστά τις οικογένειες που πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η υποστήριξη ασθενών που δεν ανακτούν συνείδηση μετά την αποσωλήνωση στην εντατική».
Τα ευρήματα δεν αποκλείεται επίσης να ισχύουν και για ασθενείς με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, πρόσθεσε.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Neurology.