Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚορωνοϊός: Το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί σε 8 νησιά – Έκκληση για...

Κορωνοϊός: Το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί σε 8 νησιά – Έκκληση για τήρηση των μέτρων

Ενα βήμα πριν από τη λήψη περιοριστικών μέτρων βρίσκονται η Ιος και η Μύκονος, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να στέλνει την ύστατη έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού.

Νωρίτερα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η κατάσταση στα δύο νησιά είναι οριακή. Ειδικά για το νησί των ανέμων, επεσήμανε ότι παρατηρούνται νέες συρροές. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι το 46% των κρουσμάτων προέρχεται από τους εργαζόμενους στα εστιατόρια, τα κλαμπ και τα ξενοδοχεία.

«Δεν δαιμονοποιούμε κανένα νησί, ούτε στοχοποιούμε κανέναν, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην κρατάνε τις αποστάσεις και να μην φοράνε μάσκες», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ τόνισε πως το πρόβλημα είναι η ασυδοσία.

Ως προς το τείχος ανοσίας, ο ίδιος είπε πως «η κυβέρνηση ελπίζει να έχει επιτευχθεί τέλη Σεπτέμβριου».

Υπενθυμίζεται πως κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε: «Ζητούμε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας, ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού».

Εστιάζοντας στη Μύκονο και στην Ιο σημείωσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στο «κόκκινο» ακόμη έξι νησιά
Το «κόκκινο» λόγω διασποράς του ιού αγγίζουν και τα νησιά Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος, τα οποία επίσης κινδυνεύουν με τοπικά μέτρα, στο «μοντέλο» της Μυκόνου όπως αυτό εφαρμόστηκε πριν από δύο εβδομάδες (δηλαδή επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη 1 π.μ. έως τις 6 π.μ. και της μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και εστίαση).

Επίσης, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC στον εβδομαδιαίο χάρτη του έχει «κοκκινίσει» τα ελληνικά νησιά.

Το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί
Για την πιθανότητα μίνι lockdown σε νησιά, όπου το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί ανησυχητικά, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα που εντοπίζονται στα νησιά στον μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρως εμβολιασμένος.

Για παράδειγμα, τη Μύκονο δεν πρέπει να τη λογίζουμε σαν ένα νησί με 10 χιλ. κατοίκους που είναι ο μόνιμος πληθυσμός. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 200 χιλ. κόσμο, επομένως τα 40 κρούσματα είναι φυσιολογικό με αυτό τον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό.

Τόνισε, δε, πως το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω της κινητικότητας. Επίσης, οι κοινωνικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί.

«Είναι τελείως λογικά αυτά τα νούμερα δεδομένης της κατάστασης και της μετάλλαξης Δέλτα», συμπλήρωσε.

Εκτίμησε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή της κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά το 15αύγουστο, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα