Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚορωνοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης για covid - free νησιά έως το...

Κορωνοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης για covid – free νησιά έως το Πάσχα

Ειδικό σχέδιο τριών σημείων για νησιά χωρίς κορονοϊό ακόμη και πριν από το Πάσχα καταστρώνει η κυβέρνηση και εξετάζει τα περιθώρια για στοχευμένες αναπροσαρμογές στην εμβολιαστική επιχείρηση “Ελευθερία” για τη νησιωτική χώρα, αναζητώντας σε κάθε περίπτωση διεξόδους ώστε να ανάψουν το συντομότερο και με ασφάλεια οι μηχανές της τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, η κυβέρνηση θέλει όλους τους νησιώτες εμβολιασμένους μέσα στο επόμενο δίμηνο, ακόμη κι αν μείνουν ως μεμονωμένες εκκρεμότητες τα μεγάλα νησιά, όπως προφανώς η Κρήτη ή η Ρόδος και η Κέρκυρα. Εξού και βρίσκονται στα σκαριά τα επόμενα βήματα, όπως δείχνει η αποστροφή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους ότι με βάση τον προγραμματισμό έως το τέλος Απριλίου “θα έχουν εμβολιασθεί όλοι οι κάτοικοι στα νησιά με εξαιρέσεις στα μεγάλα”.

Οι σκέψεις εστιάζουν πρώτον στο “άνοιγμα” περισσότερων ομάδων προτεραιοποίησης ώστε, ανεξαρτήτως των ρυθμών στην υπόλοιπη χώρα, να οργανώνεται πιο μαζικός εμβολιασμός των κατοίκων με λιγότερες αποστολές. Δεύτερο, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, δρομολογούνται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα πρωτίστως σε νησιά, όπου παρατηρούνται χαμηλοί ρυθμοί ή δυσλειτουργίες, όπως κατά πληροφορίες σε Λήμνο και Δωδεκάνησα.

Και τρίτον η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός στις αρχές του καλοκαιριού όλης της “πρώτης γραμμής” της τουριστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, το βάρος του σχεδίου πέφτει αυτή τη στιγμή στις περιοχές που μετρούν έως 15.000 κατοίκους, όπως για παράδειγμα νησιά των Κυκλάδων, για τα οποία ωριμάζει η σκέψη να τρέξουν πιο γρήγορα οι ηλικιακές ομάδες. Το επικρατέστερο σενάριο μάλιστα αφορά σε ένα στοχευμένο τρόπο “ανοίγματος”: σε προκαθορισμένες ημέρες να μπορούν να εμβολιάζονται συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες κάτω των 64 ετών.
Σε κάθε περίπτωση, το πράσινο φως σε οποιαδήποτε πτυχή του κυβερνητικού σχεδίου, που σκανάρει ένα- ένα τα νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο, θα δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Όμως ήδη τα στελέχη στην ομάδα κρούσης για την “Ελευθερία” αφενός έχουν θέσει ως κυρίαρχη προτεραιότητα κάθε γρήγορη βελτιωτική κίνηση για τον εμβολιασμό των ηλικιών κάτω των 64 ετών αφετέρου έχουν ορίσει ως κορυφαία προτεραιότητα τη νησιωτική Ελλάδα, ακόμη και με συνεχείς αποστολές του εμβολίου της Pfizer.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα