Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚορωνοϊός: Μόλις το 14% των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών πλήρωσε το...

Κορωνοϊός: Μόλις το 14% των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών πλήρωσε το πρόστιμο των 100 ευρώ

Μόλις το 14% των μη εμβολιασμένων ηλικίας άνω των 60 ετών πλήρωσε το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε από την κυβέρνηση για την άρνησή τους να προστατευτούν από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), βρέθηκαν συνολικά 317.962 φυσικά πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο (τον Φεβρουάριο το πρόστιμο φθάνει 100 ευρώ). Η επιβολή του μισού προστίμου αφορά ένα δεκαπενθήμερο, δεδομένου ότι η προθεσμία για τον εμβολιασμό έληγε στις 15 Ιανουαρίου.

Από το σύνολο των παραπάνω φυσικών προσώπων, 297.207 ειδοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ηλεκτρονική κοινοποίηση), ενώ 20.755 ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή. Το πρόστιμο Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τις 15/3/2022 και, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, μόνο 44.000 το πλήρωσαν. Οι υπόλοιποι έχουν ενταχθεί στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλετών και ήδη «τρέχουν» προσαυξήσεις. Μάλιστα η φορολογική διοίκηση το επόμενο διάστημα θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία για όλους τους οφειλέτες, δηλαδή κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων έστω και για το ποσό των 50 ευρώ. Τις προσεχείς μέρες λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή του προστίμου (μηνός Φεβρουαρίου) για όσους αγνοούν ακόμα τις αποφάσεις και τους νόμους για τον εμβολιασμό.

Στην πράξη επιβολής προστίμου που έλαβαν οι ανεμβολίαστοι αναφέρεται ότι αυτή προσβάλλεται δικαστικά με την άσκηση προσφυγής ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της επιβολής προστίμου λόγω μη υποχρέωσης εμβολιασμού ή ύπαρξης νόμιμου λόγου απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, παρέχονται οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr/prostima αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να οδηγήσουν σε διαγραφή του.

Πολλοί ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ζητούν να ακυρωθεί το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί, ενώ την ίδια στιγμή και οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και ως εκ τούτου έχει γίνει παρακράτηση των αποδοχών τους ζητούν να τους επιστραφεί το ποσό, θεωρώντας ότι η πράξη είναι αντισυνταγματική.

Οι εφορίες θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, έστω και για το ποσό των 50 ευρώ του Ιανουαρίου.

Αρκετοί από τους ανεμβολίαστους επισκέφθηκαν τις εφορίες τους για να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή με στόχο να ακυρωθεί το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί, αν και ο νόμος δεν το επιτρέπει. Αυτό που μπορούν να κάνουν, όπως προαναφέρθηκε, είναι να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr/prostima προκειμένου να ακολουθήσουν τη διαδικασία για να γίνει η διαγραφή του.

Σημειώνεται ότι οι προϊστάμενοι των εφοριών έλαβαν εντολή από την κεντρική διοίκηση να μην παραλαμβάνουν ενδικοφανείς προσφυγές, καθότι δεν το επιτρέπει η σχετική διαδικασία.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα