Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚορωνοϊός: Αργεί η αποκλιμάκωση κρουσμάτων – Έρχεται νέα αύξηση στους θανάτους

Κορωνοϊός: Αργεί η αποκλιμάκωση κρουσμάτων – Έρχεται νέα αύξηση στους θανάτους

.

Ο κορονοϊός συνεχίζει να καλπάζει αν και όπως όλα δείχνουν το επιδημικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον παρουσιάζει κάμψη. Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες του Covid φαίνεται πως συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι καθηγητές Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Νίκος Τζανάκης, που ασχολούνται κατ’ εξοχήν με τα επιδημιολογικά μοντέλα στην Ελλάδα, αναλύουν στο iatropedia.gr τα νέα δεδομένα του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης 26/7.

Ειδικότερα, οι σκληροί δείκτες παρουσιάζουν επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες, ενώ ύφεση κατεγράφησαν στα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ στη νέα εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση της Τρίτης.

Τα νέα δεδομένα κάνουν λόγο για μείωση έως 10% σε επίπεδο νέων μολύνσεων με 12.358 λιγότερες διαγνώσεις να καταγράφονται αυτήν την εβδομάδα, αλλά ταυτόχρονα αύξηση στους θανάτους κατά 60 νεκρούς συνολικά (+38%) και αύξηση στους διασωληνωμένους κατά 17 ασθενείς (+15%).

Αύξηση κατά 10% σημειώθηκε και στις νέες εισαγωγές ασθενών στο σύστημα Υγείας.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σχολιάζει πως η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα είναι αργή, όπως έχει προβλέψει ο ίδιος και η ομάδα του κατά τη μοντελοποίηση της πανδημίας:

“Έχουν υποχωρήσει τα κρούσματα περίπου 7 με 10%, δηλαδή από 150.000 πήγαμε στις 136.000 συνολικά, που σημαίνει μια μικρή πτώση κρουσμάτων. Υπάρχει μια επιπέδωση της καμπύλης σίγουρα. Το είχαμε πει από καιρό. Και αρχίζει ελαφρά πτώση. Είναι ακριβώς όση την αναμέναμε. Δηλαδή, πάρα πολύ αργή πτώση, της τάξεως του 5 με 7% ανά εβδομάδα. Που σημαίνει πως για να υποδιπλασιαστούν, δηλαδή για να φτάσουμε από τα 20.000 κρούσματα σήμερα στα 10.000 θέλουμε τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες”, σημειώνει ο επιστήμονας.

Η ανοσία έχει αρχίσει να χάνεται

Πολύ σημαντική είναι και η αύξηση στις επαναλοιμώξεις. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η πτώση της ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και η διαφυγή των νέων παραλλαγών από την ανοσία δημιουργούν αργή αποκλιμάκωση, αλλά και πολλές επαναλοιμώξεις.

Είναι ο λόγος που αυξήθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα και έφτασαν στο 19%.

“Αυτή τη στιγμή η πτώση στη διασπορά είναι λίγο πιο αργή από αυτή που είχαμε προβλέψει ότι θα ήταν. Ο λόγος είναι ότι έχουμε μεγάλη διαφυγή από την ανοσία σε σημαντικό ποσοστό. Επίσης, είναι γύρω στις 4.000 με 5.000 κρούσματα ημερησίως τα οποία είναι ουσιαστικά επαναλοιμώξεις. Οπότε είναι σημαντικό ποσοστό αυτό. Η πτώση της ανοσίας είναι σημαντική αυτή τη στιγμή γιατί αυξάνει τις επαναλοιμώξεις. Η ανοσία που είχε επιτευχθεί έχει αρχίσει να χάνεται”, σημειώνει.

Αύξηση στους θανάτους – Αναμένεται και επιδείνωση

Η αύξηση στους θανάτους κατά 38% είναι μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι επιστήμονες. Αυτό λέει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης:

“Εγώ περίμενα να ήταν 36 ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων και ήταν 38. Το περίμενα να ήταν λίγο καλύτερο αυτό το νούμερο. Αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί τις επόμενες 5 με 6 μέρες στις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα δούμε λίγο πιο υψηλούς αριθμούς”, σημειώνει ο ίδιος.

“Είχαμε προβλέψει την αύξηση των θανάτων. Εγώ περίμενα μεταξύ 250-260 την εβδομάδα και πήγαν στους 271 απ’ ότι είδα”, λέει ο κ. Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:

“Τώρα, έχουμε θανάτους που υπερβαίνουν τους 30 ημερησίως, είναι κάτι το οποίο επίσης το περιμέναμε, εξαιτίας του γεγονότος ότι πεθαίνουν άνθρωποι κυρίως πάνω από 85 ετών με πολύ σοβαρά συνοδά νοσήματα (νεφρικές, καρδιακές και αναπνευστικές ανεπάρκειες, πολύ βαριά ανοσοκατεσταλμένοι). Όλοι αυτοί οι άνθρωποι -πολλοί είναι εμβολιασμένοι αρκετοί είναι και ανεμβολίαστοι– δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους από τα συνοδά νοσήματα τα οποία χειροτερεύουν και παροξύνονται. Είχαμε προβλέψει μεταξύ 35 και 40 την ημέρα. Και θα συνεχίσει αυτό δυστυχώς, ίσως και να επιδεινωθεί”, λέει.

Η αύξηση στους διασωληνωμένους κατά 17 ασθενείς (+15%) είναι αναμενόμενη και όχι σημαντική, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς δεν επιφέρει πίεση στο σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση, σήμερα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας 132 ασθενείς.

Τζανάκης: Ανησυχητικός ο δείκτης των αυξημένων εισαγωγών και μειωμένων εξιτηρίων

Ένας δείκτης που ανησυχεί τον κ. Τζανάκη, είναι αυτός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς όχι μόνο αυξήθηκαν κατά 10% οι νέοι ασθενείς που εισήχθησαν στο ΕΣΥ, αλλά μειώθηκαν κατά το ίδιο ποσοστό τα εξιτήρια.

Αυτό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό του πρόσφατου κύματος της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5, το οποίο δεν υπήρχε στις αρχές του χρόνου, κατά την έξαρση της πρώτης παραλλαγής της Όμικρον, λέει ο ειδικός:

“Υπάρχει η εξής διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα: Δεν υπάρχει πολύ μεγάλη διακίνηση των ασθενών, διότι αυτοί που εισάγονται είναι υπερήλικες με πάρα πολλά συνοδά νοσήματα, που κατά κανόνα εισάγονται λόγω παρόξυνσης των συνοδών νοσημάτων από τη μόλυνση και όχι από τις πνευμονίες που προκαλεί ο κορονοϊός. Αυτοί οι άνθρωποι επιβαρύνουν βασικά οργανικά συστήματα διότι έτσι κι αλλιώς είναι σοβαρά, γιατί κάνουν νεφρικές ανεπάρκειες, κάνουν ουροσύψεις, προβλήματα τα οποία τους κρατούν πολλές μέρες στο νοσοκομείο”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως στο πρόσφατο κύμα εντοπίζονται παρατεταμένες νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid.

“Άλλη μια περίπτωση ασθενών είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι οποίοι αργούν να αρνητικοποιηθούν. Δηλαδή, αιματολογικοί, ογκολογικοί, άρρωστοι που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά, όλοι αυτοί δυστυχώς εισάγονται στο νοσοκομείο και καθυστερούν να φύγουν, γιατί αργούν να αρνητικοποιηθούν και είναι παρακινδυνευμένο να τους στείλεις σε οποιοδήποτε περιβάλλον είτε σπιτικό είτε νοσοκομειακό, δηλαδή κάπου εκτός των κλινικών κορονοϊού”, λέει ο ίδιος.

Ο λόγος εισιτηρίων – εξιτηρίων είναι θετικός, και καταγράφεται 2 προς 1 (εισιτήρια προς εξιτήρια).

“Δηλαδή βάζουμε, π.χ. 400 ασθενείς και κάνουμε 250 εξιτήρια ή 300 εξιτήρια”, λέει ο Νίκος Τζανάκης, ο οποίος είναι και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.

Τι πρέπει να γίνει

Ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει πως πρέπει να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και να επαναφέρουμε τα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως λέει, οι αυξημένες τουριστικές ροές του Αυγούστου μπορεί να επιβραδύνουν σημαντικά την αποκλιμάκωση της πανδημίας:

“Πρέπει να κάνουμε κάτι: είτε παραπάνω εμβολιασμό, είτε -εκτός από τις μάσκες που είναι προφανές αυτό- να κάνουμε περισσότερα τεστ. Και στις πύλες εισόδου της χώρας, ώστε να περιορίσουμε τις μολυσματικές τουριστικές εισροές. Επιλέγουμε να μην το κάνουμε, είναι φυσιολογικό το αποτέλεσμα που βλέπουμε”, λέει.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Τζανάκης, προτείνει τρεις λύσεις:

“Πρώτον, να εμβολιάσουμε όλους τους ευάλωτους με 4η δόση γιατί δυστυχώς δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν. Το δεύτερο είναι να προσέχουμε να μη μεταδώσουμε τη νόσο στους ηλικιωμένους και ευπαθείς, επομένως όταν τους πλησιάζουμε απροφύλαχτα να είμαστε βέβαιοι ότι δεν πάσχουμε, ή αν δεν είμαστε βέβαιοι να φοράμε οπωσδήποτε μάσκα αν είμαστε μαζί τους. Και το τρίτο είναι να τους χορηγούμε τα αντιιικά φάρμακα”, λέει.

Ο κορονοϊός δεν αναχαιτίζεται εύκολα, καταλήγει ο κ. Τζανάκης, και γι’ αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε και με τα ατομικά μέτρα προστασίας και τις μάσκες, να ρίξουμε το επίπεδο της διασποράς των κρουσμάτων.

Πηγή: iatropedia.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα