Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚορονοϊός: Τα 11 συμπτώματα της υποπαραλλαγής που σαρώνει

Κορονοϊός: Τα 11 συμπτώματα της υποπαραλλαγής που σαρώνει

Η υποπαραλλαγή JN.1 του κορονοϊού ήδη είχε κάνει την εμφάνισή της από τον περασμένο μήνα. Πλέον καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων πέρασαν, η έξαρση παρουσιάζει ανησυχητικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, τα λύματα της Αττικής εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, από την πλευρά του εκτιμά πως τις επόμενες μέρες, τα κρούσματα θα φτάσουν περίπου τα 8.800 ημερησίως, ενώ οι θάνατοι θα αυξήθουν σε περίπου 80 την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η νέα αυτή παραλλαγή έχει γίνει το πιο κοινό στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων αν και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

 

Επίσης εξάπλωση του συγκεκριμένου στελέχους φαίνεται να εμφανίζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Κίνα και την Ινδία, ενώ παρατηρείται και μεγάλη αύξηση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής
Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 είναι τα εξής:

βήχας
πονόλαιμος
πονοκέφαλος
μυϊκοί πόνοι
πυρετός
απώλεια γεύσης και όσφρησης
καταρροή ή ρινικό μπούκωμα
κόπωση
εγκεφαλική θόλωση «brain fog»
δύσπνοια
ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια)
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με Covid-19 περιλαμβάνουν:

Καταρροή (31,1%)
Βήχας (22,9%)
Πονοκέφαλος (20,1%)
Αδυναμία ή κόπωση (19,6%)
Μυϊκός πόνος (15,8%)
Πονόλαιμος (13,2%)
Προβλήματα ύπνου (10,8%)
Ανησυχία ή άγχος (10,5%)
Στα συγκεκριμένα δεδομένα παρατηρείται ότι ως συμπτώματα αρκετά άτομα δήλωσαν το πρόβλημα ύπνου και το άγχος, τα οποία δεν υπήρχαν στις προηγούμενες κατηγορίες της Covid-19.

Παράλληλα κάποτε η απώλεια γεύσης και όσφρησης ήταν ενδεικτικό σημάδι ότι κάποιος είχε κορονοϊό, πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρεται μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα