Ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει μαζί μας, ούτε κι εμείς μ’ αυτόν όπως φαίνεται, καθώς τις τελευταίες ημέρες η αποκλιμάκωση που είχε παρατηρηθεί, αρχίζει να φθίνει. Τις τελευταίες ημέρες έχει μπει «φρένο» στη συρρίκνωση της διασποράς του πανδημικού κύματος της Ομικρον, ενώ πλέον περνά σταδιακά σε τροχιά ήπιων αυξήσεων, προκαλώντας προβληματισμό, αναφορικά με το κατά πόσο η εξέλιξη αυτή μπορεί να επηρεάσει την πορεία προς την κανονικότητα. Μετά από μία περίοδο σαφούς αποκλιμάκωσης, η υποτροπή αυτή παρατηρείται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, η βελτίωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται, γεγονός που καθησυχάζει σε κάποιο βαθμό επιστήμονες και υγειονομικές Αρχές.
Ομως, το τελευταίο επταήμερο, στην Ελλάδα, φαίνεται ότι «τσιμπάνε» και οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, δημιουργώντας ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα μεταφραστεί αυτό το επόμενο διάστημα. Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στη χαλάρωση των μέτρων, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη συμμετοχή του στελέχους Όμικρον 2 (ΒΑ.2), το οποίο φαίνεται ότι εξαπλώνεται ταχύτερα. Όπως σημειώνουν, το ποσοστό του αυξάνεται σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο (και στην Ελλάδα), εντούτοις το θετικό είναι ότι δεν αναμένουν δραστική επίπτωση στην αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνει ότι κατά τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται στη χώρα μας μία αύξηση 2.500 κρουσμάτων κατά μέσο όρο ανά ημέρα, με παράλληλη αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από τη μονάδα (1.08%).
«Από τις αναλύσεις μας στο παρατηρητήριο επιδημιολογικών αναλύσεων αποδίδουμε τη μεγάλη ευθύνη στην Όμικρον 2 που αυτή τη στιγμή, έχοντας πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αντικαθιστά ραγδαία την Όμικρον. Η Όμικρον 2 έχει ικανότητα ακόμη μεγαλύτερης διαφυγής από τα εμβόλια ως προς τη μόλυνση. Ευτυχώς, τα εμβόλια αλλά και η φυσική νόσηση προστατεύουν σε ποσοστό >95% από την βαριά νόσο, διασωλήνωση και θάνατο. Για αυτό και οι δείκτες διασωληνωμένων/θανάτων εξακολουθούν αργά να αποκλιμακώνονται», αναφέρει ο καθηγητής.
Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η Όμικρον 2 αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί στο 50% των κρουσμάτων και σχεδόν στο 80% των νοσηλευομένων. «Η επέλαση της Όμικρον 2 δίνει αυτό το πισωγύρισμα, με το αποτύπωμα των Αποκριών να συμβάλλει, επίσης, σε αυτή την κλιμάκωση. Αισιοδοξούμε παρά ταύτα», σχολιάζει σε ανάρτησή του ο καθηγητής, συνιστώντας μάσκες, αποφυγή συγχρωτισμού και ατομική υγιεινή.
Οι δύο βασικές αιτίες της αύξησης
Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει ότι ήδη καταγράφονται ήπιες αυξήσεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, με τις 22 από τις 37 χώρες να δείχνουν πλέον αύξηση της διασποράς. Όπως εξηγεί, οι βασικές αιτίες είναι δύο: η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, την οποία εκτιμά πως πρέπει να επιδιώκουμε ώστε να υπάρχει μία επάνοδος στην κανονικότητα και η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2, η οποία, όπως σημειώνει, φαίνεται να έχει μικρό πλεονέκτημα έναντι τις Όμικρον.
«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται με 30 από τις 37 χώρες να δείχνουν μείωση των καταγεγραμμένων θανάτων. Πρόκειται για πολύ σημαντική περίοδο, καθότι φαίνεται ότι περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης διασποράς μετά την αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον», αναφέρει ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό σενάριο προβλέπει μία αυξομείωση των διαγνώσεων γύρω από μία μέση τιμή, η οποία σε βάθος χρόνου θα βαίνει μειούμενη. Αν όντως επιβεβαιωθεί, τότε το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο αυτή η ταλάντωση θα επηρεάζει τα συστήματα υγείας.
«Σίγουρα το ποσοστό των εμβολιασμένων στους άνω των 60 θα είναι ο βασικός παράγοντας αυτής της πίεσης, ο οποίος και προβλέπει ότι σε χώρες που πέτυχαν σχεδόν καθολικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες, τα συστήματα υγείας θα έχουν πολύ μικρότερη πίεση», αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά, με ενδιαφέρον, τις εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων.
ΠΟΥ: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει
Σε κάθε περίπτωση, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Σε μήνυμά του, που μεταδόθηκε προ ημερών από το Twitter, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από την κήρυξη της πανδημίας, τόνισε ότι ο κορονοϊός «δεν θα τελειώσει πουθενά μέχρι να τελειώσει παντού», προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ ανησυχεί για τον αριθμό των χωρών που μειώνουν «δραστικά» τα τεστ και ότι αυτό «θολώνει» το τοπίο αναφορικά με την επικρατούσα κατάσταση, την εξάπλωση και την εξέλιξη του ιού.
Για χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα καταργήσει τα περισσότερα τεστ την 1η Απριλίου, είναι ανησυχητικό για ορισμένους ειδικούς δημόσιας υγείας το γεγονός ότι τα κρούσματα ήδη αυξάνονται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, για άλλη μια φορά, καθώς υπάρχουν περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές και καθώς οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων σταδιακά χάνουν την ισχύ τους.
Πάντως, ο ΠΟΥ, παραμένει σταθερός στη θέση του, υποστηρίζοντας ότι τα επαναλαμβανόμενα προγράμματα αναμνηστικών δόσεων στερούν από τις φτωχές χώρες ακόμη και τις αρχικές δόσεις, με αυτή την άνιση πρόσβαση στα εμβόλια να είναι ικανή να οδηγήσει στην γέννηση νέων μεταλλάξεων.
Πηγή:Reader.gr