Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚληρονομιές: Με λίγα κλικ από το γραφείο του συμβολαιογράφου

Κληρονομιές: Με λίγα κλικ από το γραφείο του συμβολαιογράφου

- Advertisement -

Μέσω της πλατφόρμας και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς θα ολοκληρώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου

Μια ακόμη εστία φορολογικής ταλαιπωρίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων «σβήνει» την ερχόμενη εβδομάδα με την ένταξη και των κληρονομιών  στην ψηφιακή πλατφόρμα MyProperty της ΑΑΔΕ

Μέσω της πλατφόρμας και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς  θα ολοκληρώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου όπως ήδη συμβαίνει για τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Έτσι οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από τις επισκέψεις και την ταλαιπωρία στην Εφορία. Ωστόσο δεν γλιτώνουν από την «Οδύσσεια» της συγκέντρωσης των δεκάδων δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις κληρονομιές ακινήτων. Σημειώνεται ότι για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που εφαρμόζεται για γονικές παροχές και δωρεές προς του συγγενείς της Α΄ κατηγορίας (γονείς, παιδιά, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια).

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Οι φορολογούμενοι που κληρονομούν ακίνητα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ. Από τις 150.001 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα με συντελεστή φόρου 1% από τις 150.001 και μέχρι τις 300.000 ευρώ, 5% από τις 300.001 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ και 10% για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ.

2. Ισχύει ειδικό αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο μετά από 5 έτη γάμου και τα ανήλικα τέκνα του.

3. Για κληρονομιά πρώτης κατοικίας δεν επιβάλλεται φόρος για αξία μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.

4. Ο φόρος κληρονομιάς επιβάλλεται σε κάθε περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε ημεδαπούς ή σε αλλοδαπούς, καθώς και στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκει σε Έλληνα ή σε αλλοδαπό υπήκοο που είχε την κατοικία του στην Ελλάδα.

5. Η δήλωση φόρου κληρονομιάς υποβάλλεται μέσα σε 9 μήνες από τον θάνατο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στην Ελλάδα ή μέσα σε ένα χρόνο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στο εξωτερικό ή οι κληρονόμοι ή οι κληροδόχοι διέμεναν κατά τον χρόνο θανάτου στο εξωτερικό. Η προθεσμία αρχίζει κατά κανόνα από :

– το θάνατο του κληρονομουμένου,

– τη δημοσίευση της διαθήκης ή

– τη δημοσίευση στον τύπο της δικαστικής απόφασης που κηρύσσει την αφάνεια ή

– το θάνατο του υπόχρεου σε δήλωση, αν αυτός δεν υπέβαλε δήλωση ή

– τη λήξη της αναβολής όταν υπάρχει μετάθεση του χρόνου γένεσης φορολογικής υποχρέωσης (λόγω επιδικίας, συνένωσης της επικαρπίας με την ψιλή κυριότητα, αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, κ.λπ.

6. Κατά την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου,

β) αντίγραφο διαθήκης,

γ) κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής περί του είδους και του βαθμού συγγενείας προς τον κληρονομούμενο,

δ) πιστοποιητικό του Γραμματέα του Ειρηνοδικείου περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής,

ε) δημόσιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ηλικία του επικαρπωτή, όταν για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η ηλικία αυτού,

στ) έγγραφο νομιμοποιήσεως, σε περίπτωση πληρεξουσίου,

ζ) τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης,

η) αποδεικτικά χρεών της κληρονομιάς

θ) λοιπά κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα