Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚέρκυρα: Υπό διερεύνηση αιφνίδια παράλυση νοσηλεύτριας μετά από εμβόλιο covid 19

Κέρκυρα: Υπό διερεύνηση αιφνίδια παράλυση νοσηλεύτριας μετά από εμβόλιο covid 19

.

Υπό διερεύνηση βρίσκεται περιστατικό αιφνίδιας παράλυσης κάτω άκρων, που εμφανίστηκε σε 40χρονη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Κέρκυρας μετά τον εμβολιασμό της με τη 2η δοση του εμβολίου κατά της covid 19.

Η 40χρονη υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία χωρίς να προκύψει κάποιο εύρημα. Η ίδια νοσηλεύεται ενώ συνεχίζεται ο κλινικός και εργαστηριακό της έλεγχος.

Προς το παρόν, δεν έχει συσχετισθεί ούτε έχει αποκλειστεί η εμφάνιση του νευρολογικού αυτού συνδρόμου με την χορήγηση του εμβολίου .

Σύμφωνα με τους γιατρούς παρουσίασε το σύνδρομο Guillain-Barré (είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια).

Όπως  δήλωσε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στον ΑΝΤ1 : «Δεν υπάρχει βεβαιότητα συσχετισμού εμβολιασμού με την  εμφάνιση αυτού του συνδρόμου, που συνήθως έχει σχέση με κάποια λοίμωξη και στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής θεραπεύεται».

Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην Covid-19 και στο Σύνδρομο Guillain-Barré

«Τα περισσότερα εμβόλια για την Covid-19 βασίζονται στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, η οποία προκαλεί μια πολύπλοκη ανοσιακή αντίδραση δημιουργίας αντισωμάτων που καταπολεμούν τη λοίμωξη. Η ανάλυση μας δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 δεν περιέχει καθόλου επιπρόσθετο υλικό που να μπορεί να πυροδοτήσει το σύνδρομο Guillain-Barré. Οι ανησυχίες ότι ο εμβολιασμός για την Covid-19 θα μπορούσε ίσως να προκαλέσει το σύνδρομο σε οποιοδήποτε σημαντικό αριθμό, είναι συνεπώς σχεδόν σίγουρα αστήρικτες», τόνισε ο δρ Στέφεν Κέντι του UCL.

Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, με βάση τα ιστορικά προηγούμενα, δεν αποκλείεται ο μαζικός εμβολιασμός που μόλις ξεκίνησε, να κατηγορηθεί για ορισμένα περιστατικά του συνδρόμου, τα οποία στην πραγματικότητα θα έχουν συμβεί κατά τύχη και όχι εξαιτίας του εμβολίου, από τη στιγμή μάλιστα που δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Όπως είπε ο δρ Λαν, «όταν ανοσοποιούμε τον πληθυσμό κατά της Covid-19, το σύνδρομο Guillain-Barré και άλλες νευρολογικές παθήσεις θα συμβούν κατά τύχη και μόνο, τις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία σε ασθενείς, πολιτικούς και ρυθμιστικές αρχές, καθώς επίσης να αναζωπυρώσουν τις αντιεμβολιαστικές ανησυχίες, παρόλο που πιθανότατα οι περισσότερες, αν όχι όλες, αυτές οι περιπτώσεις δεν θα σχετίζονται στην πραγματικότητα με το ίδιο το εμβόλιο. Δεν πρέπει να αναβληθεί ή να σταματήσει ο εμβολιασμός λόγω υπερβολικών ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια, παρά μόνο αν όντως αποδειχθεί στατιστικά ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα εμβόλια και στο σύνδρομο. Πρέπει να αποδεχόμαστε μικρά ρίσκα σε οποιοδήποτε πρόγραμμα εμβολιασμού αυτής της κλίμακας και αυτοί οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι από τον κίνδυνο της λοίμωξης Covid-19».

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα