Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΙστορικό ρεκόρ στην τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα

Ιστορικό ρεκόρ στην τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα

Την υψηλότερη μέση πανελλαδική τιμή στην αμόλυβδη εδώ και 10ετίες, αναμένεται να καταγράψουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Παρά την πρόσκαιρη αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η διυλιστηριακή τιμή για αύριο Δευτέρα έχει αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια φτάνοντας στα 1,437 ευρώ ανά λίτρο. Και μόνο με την προσθήκη του ΦΠΑ και του εμπορικού κέρδους, η μέση πανελλαδική τιμή αυτή την εβδομάδα θα αναρριχηθεί στην περιοχή των 1,9 ευρώ που συνιστά και την υψηλότερη τιμή ενδεχομένως και ιστορικά, σίγουρα υψηλότερη σε σχέση με την τιμή που πωλούσαν τα πρατήρια το 2014 όταν και πάλι η τιμή του πετρελαίου είχε ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

To αν οι τιμές που θα δούμε στα πρατήρια στις αρχές της εβδομάδας θα είναι και οι υψηλότερες σε αυτή την κρίση, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τα γεγονότα στην Ουκρανία και από την επίπτωση που θα έχουν στην διεθνή τιμή των καυσίμων.Έντονους φόβους ότι ο πληθωρισμός του 6,2% που καταγράφηκε για τον μήνα Ιανουάριο θα αποδειχθεί… χαμηλός σε σχέση με τα επίπεδα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες για τον Φεβρουάριο, διατυπώνουν στο οικονομικό επιτελείο.

Οι πρώτες ενδείξεις, θα δημοσιευτούν την Τετάρτη καθώς την συγκεκριμένη ημέρα η Eurostat θα ανακοινώσει την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη για ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, ο Ιανουάριος έκλεισε με εναρμονισμένο πληθωρισμό της τάξεως του 5,5%. Αν υπάρξει περαιτέρω άνοδος, τότε και η ΕΛΣΤΑΤ στα μέσα του μήνα θα ανακοινώσει ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή κοντά στο 7%, επίδοση που έχει να καταγραφεί στην Ελλάδα από το 1996.

O πολύ υψηλός πληθωρισμός είναι σε αυτή τη φάση το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, με ιδιαίτερη αγωνία αναμένεται να φανεί τι θα γίνει τη Δευτέρα με τις εισπράξεις μιας σειράς φόρων που πρέπει να καταβληθούν: τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ.

Η πορεία των φορολογικών εσόδων, κρίνει και τα περιθώρια που μπορεί να έχει η κυβέρνηση για στήριξη των νοικοκυριών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος: λόγω της ακρίβειας να αρχίσουν να μένουν απλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις ή να αρχίσει να μειώνεται η κατανάλωση, εξαιτίας αυτουύ του λόγου το κράτος να έχει περιορισμένα περιθώρια στήριξης των νοικοκυριών και έτσι να αρχίσουν οι πιέσεις συνολικά προς την οικονομία.

Το καθοριστικό στοιχείο που θα κρίνει και την έκταση που θα λάβει η ζημιά στην οικονομία και στα νοικοκυριά είναι η διάρκεια. Όσο περισσότερο παρατείνεται η πολεμική σύρραξη, τόσο μεγαλώνει η ζημιά. Για την Ελλάδα, ο πραγματικός και μεγάλος κίνδυνος είναι να επηρεαστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας σε μια χρονιά που η κυβέρνηση περιμένει να ανακτήσει όλα τα “χαμένα” από την πανδημία.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα