Για την έξαρση του κορονοϊού, την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων και την απροθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο παρά το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει σε καθεστώς ενδημίας μίλησε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή το γεγονός της απώλειας του σπουδαίου τραγουδιστή Βασίλη Καρρά, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από σοβαρά προβλήματα υγείας και πέθανε από κορονοϊό, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις του καπνίσματος και τους ατμίσματος στην υγεία.
Εξίσου επικίνδυνο το άτμισμα με το κάπνισμα
Με αφορμή τις εικόνες που δείχνουν χιλιάδες κόσμο να αποχαιρετά τον σπουδαίο καλλιτέχνη ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι «ο Βασίλης Καρράς είναι ένα παράδειγμα πως μια κακή συνήθεια, όπως το κάπνισμα, μπορεί να μας καταστρέψει τους πνεύμονες με πολλούς τρόπους. Να πάθουμε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, να πάθουμε καρκίνο, να πάθουμε διάφορα πράγματα και καλό είναι να μη θρηνούμε ανθρώπους που φεύγουν τόσο νέοι»
Μιλώντας στις «Συνδέσεις» και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο για τις επιπτώσεις του καπνίσματος αλλά και του ατμίσματος ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι «μέχρι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έβγαλε πρόσφατα ανακοίνωση εναντίον αυτών των προϊόντων. Θα πρέπει να μας υποψιάζει το γεγονός ότι οι εταιρείες που παρήγαγαν τσιγάρα την παλιά εποχή έχουν αγοράσει ουσιαστικά όλα αυτά τα προϊόντα και τα αναπτύσσουν».
Σχολιάζοντας στη συνέχεια τη φήμη ότι τα προϊόντα ατμίσματος δεν είναι τόσο βλαπτικά όσο τα κλασικά είδη καπνού ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «ο πνεύμονας έχει φτιαχτεί για να μπαίνει μέσα του ατμοσφαιρικός αέρας. Ούτε ατμοί, ούτε καπνοί, ούτε οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά είναι βλαβερά».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το κακό είναι ότι τα παιδιά ξεκινάνε πολύ συχνά από το άτμισμα και συνεχίζουν με συνδυασμό ατμίσματος – καπνίσματος και στο τέλος μόνο με το κάπνισμα ή και τα δύο μαζί. «Πρέπει σαν κοινωνία να σταματήσουμε και το κάπνισμα και το άτμισμα. Και υπάρχουν επιστημονικές μέθοδοι που πρέπει να ξεκινήσουν από την αγωγή υγείας από την προσχολική ηλικία και να φτάσουν σε μέτρα αποτροπής του καπνίσματος, όπως για παράδειγμα το να μην επιτρέπεται στους εσωτερικούς χώρους το να υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές και μόνο εκεί, να μπορείς να καπνίζεις» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναφορικά με όλους όσοι επιχειρούν να στραφούν στη νέα αυτή τάση τόνισε ότι δεν είναι διακοπή καπνίσματος αλλά αλλαγή του τι καπνίζω».