Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΘρίλερ σε αεροδρόμιο – Πιλότος ενεργοποίησε συναγερμό για αεροπειρατεία χωρίς να το...

Θρίλερ σε αεροδρόμιο – Πιλότος ενεργοποίησε συναγερμό για αεροπειρατεία χωρίς να το καταλάβει!

Ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ για την Κρήτη εκτυλίχθηκε στον αέρα και στην πίστα του αεροδρομίου Ηρακλείου μετά την ενημέρωση του κυβερνήτη αεροσκάφους στο οποίο δηλώθηκε αεροπειρατεία!

Το περιστατικό το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε κινητοποίησε την Πολιτική Αεροπορία και την Αστυνομία το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής, οπότε και σε όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε γη και αέρα σήμανε κόκκινος συναγερμός και αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για την περίπτωση της αεροπειρατείας. Γι’ αρκετή ώρα η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο, αφού ο κυβερνήτης ενεργοποίησε το συναγερμό ενώ το αεροσκάφος από το εξωτερικό βρισκόταν στον αέρα και αρκετά λεπτά πριν προσγειωθεί στην πίστα του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου.

Η καρδιά όλων πήγε στη θέση της όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια και διαπιστώθηκε ότι τελικώς ο πιλότος είχε ενεργοποιήσει τον κρυφό συναγερμό από λάθος και χωρίς ο ίδιος να το … καταλάβει!

Ήταν μεσημέρι της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου όταν ο Πύργος Ελέγχου στο αεροδρόμιο ενημερώθηκε ότι το αεροπλάνο από το Μόναχο για το Ηράκλειο έχει καταληφθεί από αεροπειρατές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα συναγερμού που ενεργοποιήθηκε ενημέρωσε για την κατάσταση που υπήρχε χωρίς να γίνει αντιληπτό από κανένα παρά μόνο από τα άτομα που είχαν υπηρεσία και ρύθμιζαν την εναέρια κυκλοφορία.

Μία από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν και προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν να ζητηθεί από τον πιλότο να σταθμεύσει σε ειδικό χώρο στην πίστα του αεροδρομίου, ώστε αφενός να βρίσκεται σε απόσταση από τα άλλα αεροσκάφη ( ήταν γεμάτη η πίστα από αεροπλάνα) και αφετέρου οι επίγειες δυνάμεις και ο Πύργος Ελέγχου να μπορούν να έχουν εικόνα για το τι γίνεται στο cockpit.

Εκτός από την απομόνωση του αεροσκάφους δημιουργήθηκαν δύο περίμετροι ώστε οι διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ να έχουν εικόνα και επικοινωνία με τους … αεροπειρατές, αλλά και να επέμβουν ‘άμεσα οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας εάν χρειαζόταν.

Ευτυχώς για όλους, αλλά κυρίως για τους επιβάτες, πριν χρειαστεί η οποιαδήποτε επέμβαση, έγινε αντιληπτό ότι τίποτα ανησυχητικό δεν συμβαίνει. Κι αυτό διότι τα άτομα που παρακολουθούσαν με κιάλια το πιλοτήριο διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας ένοπλος αεροπειρατής μέσα εκεί.

Το θρίλερ έλαβε τέλος όταν και ο πιλότος ήρθε σε επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου και φέρεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες να είπε ότι δεν συντρέχει κάτι το ανησυχητικό, ενώ κι εκείνος φαίνεται να απόρησε για το λόγο που του ζητήθηκε να σταθμεύσει στην προβλεπόμενη θέση για ειδικές περιπτώσεις.

Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες ο πιλότος ενημερώθηκε για το τι είχε γίνει και ο ίδιος φέρεται να είπε ότι δεν ενεργοποίησε εκείνος τον συναγερμό και ίσως αυτό να έγινε λόγω κάποιας βλάβης για την οποία δεν ευθύνεται!

Στελέχη της ΥΠΑ που μίλησαν στο Creta24 τόνισαν ότι αν και ήταν μια πολύ στρεσογόνα κατάσταση που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, αποδείχτηκε και μια διαδικασία στη διάρκεια της οποίας ακολουθήθηκαν με απόλυτη επιτυχία τα προβλεπόμενα. «Τέλος καλό, όλα καλά. Θα μπορούσε να είναι μια άσκηση από την οποία διδαχθήκαμε πολλά και εφαρμόσαμε τις διαδικασίες που πρέπει πάντα να γνωρίζουμε για να είμαστε έτοιμοι» σχολίασε εργαζόμενος στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2021 αντίστοιχο θρίλερ είχε εκτυλιχθεί και πάλι όταν αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Ηράκλειο και στο οποίο υπήρχε η υποψία ότι είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία ή είχε τοποθετηθεί βόμβα. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από το JFK της Νέας Υόρκης, με προορισμό το Ισραήλ, όταν πάνω από τη Μήλο και μετά από πληροφορίες ότι σε αυτό ενδέχεται να έχει τοποθετηθεί βόμβα ή να εκτυλίσσεται αεροπειρατεία, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός συναγερμού.

Το αεροσκάφος συνόδευσαν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ενώ σηκώθηκαν τότε και Ελληνικά Μαχητικά από το Καστέλι. Τελικώς, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα