Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Στο Airbnb στρέφονται για το Πάσχα

Θεσσαλονίκη: Στο Airbnb στρέφονται για το Πάσχα

Η συνέχιση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό, που επικυρώθηκε με τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, έβαλε τέλος στις προσδοκίες χιλιάδων πολιτών για μια αναζωογονητική πασχαλινή «απόδραση» προς τους τόπους καταγωγής τους, τα εξοχικά τους ή κάποιο τουριστικό θέρετρο.

Ένα μέρος τους έχει στραφεί στη λύση των κοντινότερων προορισμών, μέσα στα όρια των νομών. Στις δημοφιλείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες μια αύξηση της ζήτησης κατοικιών σε παράκτιους και όχι μόνο προορισμούς κοντά στα αστικά κέντρα. Κάποιοι έχουν φροντίσει ήδη να κάνουν κρατήσεις, άλλοι πραγματοποιούν έρευνα αγοράς, ορισμένοι το σκέφτονται. Το μεγαλύτερο μέρος, πάντως, αναπροσαρμόζει τα σχέδιά του προγραμματίζοντας γιορτινό τραπέζι στην πόλη, παρέα με μια φιλική ή συγγενική οικογένεια.

Στη Θεσσαλονίκη, η διάψευση των προσδοκιών για έξοδο στη Χαλκιδική, την Πιερία και άλλους κοντινούς προορισμούς, επικέντρωσε το ενδιαφέρον στις ακτές του Θερμαϊκού, εντός των ορίων του νομού.

Στις παράκτιες περιοχές Περαίας, Νέων Επιβατών, Αγίας Τριάδας, Μηχανιώνας, Επανομής, αλλά και σε ημιορεινούς προορισμούς της υπαίθρου, διατίθενται εκατοντάδες ακίνητα –διαμερίσματα και αυτόνομες κατοικίες- και η ζήτηση για τη μίσθωσή τους για το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Μια αυτόνομη διώροφη βίλα με αυλή στην περιοχή της Επανομής, κοντά στη θάλασσα, που μπορεί να φιλοξενήσει δύο τετραμελείς οικογένειες (δύο υπνοδωμάτια – 8 κρεβάτια), μισθώνεται προς 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Οι ημερομηνίες για το Πάσχα είναι ήδη κλεισμένες, όπως και σε αντίστοιχης δυναμικότητας ακίνητο στην Περαία, που διατίθεται προς 120 ευρώ τη βραδιά. Πολλά παρόμοια μεσαίου μεγέθους ακίνητα στην περιοχή αυτή παρουσιάζουν ανοικτή διαθεσιμότητα ως τη Μεγάλη Πέμπτη ή μετά την Τρίτη του Πάσχα.

Προς διάθεση, με ανοικτές ακόμη ημερομηνίες για το γιορτινό τριήμερο, εντοπίσαμε κυρίως διαμερίσματα εντός οικοδομών στις ίδιες περιοχές, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 30 και 70 ευρώ τη βραδιά, καθώς και πολυτελείς βίλες, με πισίνα και δυνατότητα φιλοξενίας ως και 15 ατόμων, σε τιμές που ξεκινούν από 200 και φτάνουν ως και τα 600 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Ο Κώστας Γεωργάτος, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με μεγάλη εμπειρία στο real estate, αλλά και στην βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, θεωρεί πως η όποια κινητικότητα θα είναι περιορισμένη και δεν θα υπάρξει μαζική έξοδος προς την ύπαιθρο.

«Μπορεί να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για αυτά τα ακίνητα, αλλά δεν το βλέπω να διαμορφώνεται ως μαζική τάση», λέει και προσθέτει: «Ο κόσμος είναι συγκρατημένος στα έξοδα. Βρισκόμαστε σε 12ετή οικονομική ύφεση, πρώτα με την κρίση και μετά με την πανδημία. Πιστεύω πως η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θα κάνει Πάσχα στο σπίτι, με τον περιορισμό των 9 ατόμων ή θα αξιοποιήσει πεζοδρόμια, πιλοτές και ακάλυπτους χώρους. Κάποιοι θα πάνε στο δάσος του Σέιχ Σου, άλλοι ίσως στο σπίτι ή στο αγρόκτημα ενός φίλου στην ύπαιθρο. Θα υπάρξει και η βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά όχι σε εκτεταμένο βαθμό». Πιο τυχεροί είναι όσοι διαθέτουν εξοχικό εντός νομού.

Στις συγκεκριμένες περιοχές των ακτών Θερμαϊκού έχουν αποκτήσει το δικό τους ακίνητο τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες Βαλκάνιοι και τα επισκέπτονται κατά τις δικές τους «αποδράσεις», σε αργίες και στις θερινές τους διακοπές. Μεταξύ αυτών και πολλοί Σέρβοι πολίτες, οι οποίοι εδώ και μερικές μέρες έχουν τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα, με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών.

Οι αργίες του κοινού Ορθόδοξου Πάσχα θα ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία, υπό κανονικές συνθήκες.

Ο κ. Γεωργάκος, με την ιδιότητα και του προέδρου του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, βλέπει πως το κύμα των Σέρβων επισκεπτών θα είναι περιορισμένο. «Οι πρώτοι που έφτασαν στον Προμαχώνα την ώρα που άνοιγαν τα σύνορα ήταν δημοσιογράφοι από τα σερβικά κανάλια που ήρθαν για να κάνουν ρεπορτάζ και να μεταδώσουν τα νέα στη χώρα τους για την κατάσταση που επικρατεί. Δύο ζητήματα αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες: το ένα είναι το lockdown. Το κλίμα που επικρατεί στη Σερβία είναι πως αν έρθουν στην Ελλάδα θα έχουν σημαντικούς περιορισμούς μετακίνησης, θα βρουν κλειστή την εστίαση, θα φορούν μάσκα ακόμη και στην παραλία, ενώ θα κλειστούν στο σπίτι από τις 9 το βράδυ. Ο δεύτερος περιορισμός είναι τα PCR τεστ που στη Σερβία κοστίζουν 80 ευρώ. Ένα ζευγάρι δηλαδή ξεκινάει με έξοδα 160 ευρώ πριν ετοιμάσει τις βαλίτσες».
Ο παράγοντας «κορωνοπάρτι»

Η μίσθωση ακινήτων για την διοργάνωση πάρτι αποτελεί φαινόμενο «πληγή» για τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η πληθώρα διαθέσιμων ακινήτων, λόγω πανδημίας, αλλά και η συνεπακόλουθη κάθετη πτώση των τιμών δημιουργεί ευκαιρίες που εκμεταλλεύονται ομάδες ατόμων κυρίως νεαρής ηλικίας, προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες συνάθροισης και διασκέδασης, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς. Υψηλή ζήτηση για τέτοιου είδους δραστηριότητες έχουν κυρίως απομονωμένα ακίνητα, μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές και αδιάκριτα βλέμματα.

«Είναι μια πρακτική υπαρκτή και προδήλως παράνομη. Δεν παραβιάζουν μόνο τους κανόνες για τις συναθροίσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων και των άλλων, καταπατούν κατάφωρα και τους κανονισμούς μίσθωσης που αναγράφονται ρητά στις πλατφόρμες», τόνισε ο κ.Γεωργάκος, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο αποφέρει μόνο πρόσκαιρο όφελος στους ιδιοκτήτες, αλλά μεσοπρόθεσμα τους βλάπτει, καθώς υπονομεύει τη βαθμολογία και την αξία του ακινήτου τους.

Πηγή: euro2day.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα