Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΘεσσαλία: Κίνδυνος μαζικής εγκατάλειψης των βαμβακοκαλλιεργειών από την νέα καλλιεργητική χρονιά

Θεσσαλία: Κίνδυνος μαζικής εγκατάλειψης των βαμβακοκαλλιεργειών από την νέα καλλιεργητική χρονιά

Την εκτίμηση ότι αν διατηρηθούν οι υπάρχουσες διεθνείς τιμές, σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα από τις πλημμύρες, τότε πλήθος αγροτών στην Θεσσαλία θα εγκαταλείψει την βαμβακοκαλλιέργεια έκανε ο πρώην Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, κ. Μωχάμετ Νταράουσε.

Συγκεκριμένα ο κ. Νταράουσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Νέος Αγώνας της Καρδίτσας μετέφερε τον διάχυτο προβληματισμό που επικρατεί στον παραγωγικό κόσμο του Θεσσαλικού κάμπου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως υπενθύμισε η εμπορική τιμή του σύσπορου έπειτα από αναγωγή με το εκκοκκισμένο, όπως αναγράφεται και στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (τιμή Λίβερπουλ) παραμένει εγκλωβισμένη εδώ και εβδομάδες λίγο πάνω από τα 52 λεπτά το κιλό (53 τις τελευταίες ημέρες).

Με αυτά τα επίπεδα τιμών και με το κόστος του νερού αλλά και τις ανάγκες για άρδευση αυξημένες λόγω της ξηρασίας και του παρατεταμένου καύσωνα οι παραγωγοί γράφουν ζημίες,καθώς θεωρούν ότι μόνο με μια τιμή πάνω από τα 70 ίσως και τα 75 λεπτά το κιλό βγαίνει κάποιο κέρδος. Ήδη αρκετοί αγρότες στον κάμπο σκέφτονται να στραφούν προς τη μηδική, καθώς ούτε από τις τιμές σε στάρι και καλαμπόκι είναι ικανοποιημένοι, αλλά το τριφύλλι απαιτεί ακόμη περισσότερο νερό και φέτος έχουν χαθεί κοπές (μαχαίρια) λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Μόνη παρηγοριά πλέον για τους βαμβακοκαλλιεργητές στη Θεσσαλία είναι η συνδεδεμένη, τα προγράμματα απονιτροποίησης και το πρόγραμμα δέσμευσης άνθρακα που βρίσκεται στα σκαριά από τη Διεπαγγελματική και μπορεί να δώσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα της τάξης των 0 και πλέον ευρώ το στρέμμα.

Πηγή:thessaliatv.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα