Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΘεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου 3 μήνες μετά τη νόσηση για παιδιά και...

Θεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου 3 μήνες μετά τη νόσηση για παιδιά και εφήβους

Διευκρινίσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων αλλά και για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έδωσαν τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.


«Το ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας σήμερα επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, έχουν χαθεί εκατομμύρια διδακτικές. Οι πόρτες της εισόδου στα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές οπωσδήποτε το 2022», δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση.

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για διενέργεια τρίτης – αναμνηστικής – δόσης, παρά μόνον εάν υπάρχει επιβεβαιωμένο πρόβλημα υγείας (π.χ. ανοσοκαταστολή).

Για τα παιδιά που νοσούν χωρίς ή με λίγα συμπτώματα και έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, συστήνεται η χορήγησης μίας δόσης εμβολίου έπειτα από τρεις μήνες, ενώ εάν έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ήδη, τότε δεν απαιτείται να εμβολιαστούν εκ νέου.

Για το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε νοσήσαντες εφήβους από Covid-19

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, παράλληλα, και στο ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε νοσήσαντες εφήβους από Covid-19.

Σύμφωνα με μελέτη του CDC, αυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη 30 ημέρες μετά τη νόσηση. Η λοίμωξη Covid 19 είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Τα παιδιά που νόσησαν με τέτοια χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η μελέτη, εμφάνισαν διαβητική κυτοξέωση.

Πρόκειται για διαβήτη τύπου 1 σε εφήβους κάτω των 18 ετών. Ο παθογενετικός μηχανισμός δεν είναι απλός. Ξέρουμε ότι η Covid-19 επηρεάζει τα παγκρεατικά κύτταρα και σίγουρα στην κατάσταση αυτή συντελούν σημαντικές παθήσεις του μεταβολισμού, όπως η παχυσαρκία.

«Πρέπει να υπάρχει μια ευαισθητοποίηση από γονείς, γιατρούς και παιδιά, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1», υπογράμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου

H χορήγησή της είναι κάτι που θα εξεταστεί στο μέλλον, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μέχρι στιγμής, πάντως η τρίτη δόση θεωρείται ότι παρέχει πλήρη προστασία από σοβαρή νόσο και αποτελεί τον κύριο και πρωταρχικό στόχο του εμβολιαστικού προγράμματος.

Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τους 18,1 εκατ. εμβολιασμούς

Την ικανοποίησή του για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος εξέφρασε, από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Περισσότεροι από 7.540.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (71,8% του γενικού πληθυσμού). Περισσότεροι από 7.150.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (61,8% του γενικού πληθυσμού). Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς με την τρίτη – αναμνηστική δόση – 3.970.000 πολίτες την έχουν πραγματοποιήσει ήδη (62,8% επί των δικαιούχων)».

Για τα ραντεβού εμβολιασμού παιδιών ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το υπουργείο προχωρά άμεσα στο άνοιγμα νέων ραντεβού, ιδίως σε περιοχές που είχε εμφανιστεί πρόβλημα.

Για το διοικητικό πρόστιμο στους άνω των 60 ετών

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «ποσοστό άνω του 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί».

«Καταληκτική ημερομηνία για τους εμβολιασμούς της ηλικιακής αυτής ομάδας έχει οριστεί στις 16 Ιανουαρίου, ενώ από εκεί και πέρα θα βεβαιώνεται το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα