Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΘάνατος βρετανίδας τουρίστριας στην Μαρώνεια: Σε επίθεση από σκύλους οφείλεται ο θάνατός...

Θάνατος βρετανίδας τουρίστριας στην Μαρώνεια: Σε επίθεση από σκύλους οφείλεται ο θάνατός της

.

******

Η υπόθεση του θανάτου μιας Βρετανίδας τουρίστριας στη Βόρεια Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2017,που προκλήθηκε από επίθεση ζώων, έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2022 καθώς το δικαστήριο κατέληξε σε ετυμηγορία για το αίτιο θανάτου λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν ειδικοί στην άγρια πανίδα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2017 τα υπολείμματα του σώματος της Celia Hollingworth, βρέθηκαν από τα σωστικά συνεργεία στο μονοπάτι Ε6 που συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσημβρίας και Μαρώνειας Ροδόπης, κοντά σε εποχικό χώρο σταβλισμού κοπαδιού με αίγες.

Οι αρχές διερευνούσαν την εξαφάνισή της, μετά από τηλεφώνημα που έκανε η ίδια δυο ημέρες πριν, αναφέροντας ότι της επιτίθενται άγρια σκυλιά. Το θέμα έλαβε διαστάσεις στον τοπικό και διεθνή τύπο λίγες ημέρες αργότερα, όταν ο υπεύθυνος για την υπόθεση ιατροδικαστής δήλωσε ότι ήταν πιθανότατα λύκοι και όχι σκύλοι, τα ζώα που σκότωσαν και κατανάλωσαν την άτυχη γυναίκα, κρίνοντας από την κατάσταση των υπολειμμάτων της, συμπέρασμα το οποίο παρέμεινε και στο τελικό ιατροδικαστικό πόρισμα.

Για την διερεύνηση του ιδιάζοντος αυτού περιστατικού η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΙΔΕ) του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», διενήργησαν ειδική έρευνα, που βασίσθηκε τόσο σε εκτενείς εργασίες πεδίου (Οκτώβριο – Δεκέμβριο 2017) με την χρήση ειδικών καμερών καταγραφής πανίδας, όσο και με τον καθορισμό, διαμέσου εκτενούς βιβλιογραφικής έρευνας, 13 συνολικά κριτηρίων που σχετίζονται με την πιθανότητα επίθεσης σκύλων ή λύκων σε άνθρωπο. Από την έρευνα συντάχθηκε ειδικό πόρισμα που παραδόθηκε το 2018 στις αρμόδιες αρχές που διερευνούσαν την υπόθεση, ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκε με την μορφή ερευνητικού άρθρου, σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, διαθέσιμα ή επαρκή στοιχεία υπήρξαν για την αξιολόγηση των τα 11 από τα 13 κριτήρια. Για τα υπόλοιπα κριτήρια, τα διαθέσιμα στοιχεία είτε δεν αναλύθηκαν καθόλου (DNA από κυνοειδή που συλλέχθηκε στο σημείο επίθεσης), είτε δεν συλλέχθηκαν κατάλληλα ( DNA από τα στόματα των σκύλων τη στάνης) είτε συλλέχθηκαν, αλλά παρερμηνεύτηκαν (παρατηρούμενα μεταθανάτια πρότυπα κατανάλωσης του θύματος από τα σαρκοφάγα ζώα).

Μέσω συνδυασμού του συνόλου των διαθέσιμων στοιχείων, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του θύματος οφειλόταν σε θανατηφόρα επίθεση σκύλων. Το πόρισμα υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από γεγονότα όπως: α) η υψηλή επικάλυψη της δραστηριότητας σκύλων και ανθρώπων στο σημείο και ώρα της επίθεσης και σε αντίθεση με την μηδενική επικάλυψη της αντίστοιχης δραστηριότητας λύκων και ανθρώπων, β) η παρουσία μεγάλης αγέλης σκύλων χωρίς συχνή επίβλεψη από άνθρωπο, γ) η υψηλή αναλογία αρσενικών σκύλων στην ομάδα, δ) η εγγύτητα του σημείου της επίθεσης με τον χώρο φύλαξης των κτηνοτροφικών ζώων και ε) η προηγούμενη επιθετικότητα των σκύλων. Τα πρότυπα κατανάλωσης του πτώματος, η χρονική κλίμακα κατανάλωσης και οι τοποθεσίες εύρεσης των λειψάνων του θύματος, υποδεικνύουν ότι η μεταθανάτια κατανάλωση προήλθε από τα ίδια σκυλιά ή θα μπορούσε συνδυαστικά και από άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων και λύκων.

Η απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2022 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της άτυχης γυναίκας οφειλόταν σε επίθεση από τα σκυλιά φύλαξης της εποχικής θέσης σταβλισμού του κοπαδιού αιγών κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Πηγή: alterthess.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα