Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ φετινή θα είναι η χειρότερη χρονιά για το κρασί εδώ και...

Η φετινή θα είναι η χειρότερη χρονιά για το κρασί εδώ και δεκαετίες

Οι κακές καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να προκαλέσουν φέτος πτώση της παραγωγής κρασιού σε όλο τον κόσμο σε χαμηλό έξι δεκαετιών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) αναφέρει ότι η παραγωγή κρασιού σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να είναι περίπου 7% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση θα ήταν η χειρότερη από το 1961.

Τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής οφείλονται, σύμφωνα με τον OIV, στις κακές καιρικές συνθήκες, όπως ο παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία, τα οποία εμφανίστηκαν κατά τόπους στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο.

Ειδικότερα, η παραγωγή κρασιού μειώθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παράγει πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 14% στην Ισπανία και κατά 12% στην Ιταλία, με τον OIV να καταγράφει και την Ελλάδα στις χώρες που επηρέασαν οι καιρικές συνθήκες, αν και δεν δίνει ποσοστά.

Ωστόσο, παρέμεινε απόλυτα ισοσκελισμένη στη Γαλλία, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, ξεπερνώντας την Ιταλία.

Στο νότιο ημισφαίριο, οι παραγωγοί αντιμετώπισαν ένα σοκ στη Χιλή, όπου οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 20% ως αποτέλεσμα ξηρασίας και πυρκαγιών. Η συγκομιδή ήταν κακή και στην Αυστραλία, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο σε σχέση με πέρυσι.

Αναλογικά, η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με το 2022.

Αν και η χαμηλή παγκόσμια παραγωγή είναι κακή για τον κλάδο συνολικά, ο OIV σημειώνει ότι η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης θα μπορούσε να σημαίνει ότι η συνολική αγορά παραμένει σχετικά ισορροπημένη και έτσι να αποφευχθεί η πτώση των τιμών.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα