Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Η τεχνική της ντομάτας»: H μέθοδος για να φέρνεις εις πέρας όλες...

«Η τεχνική της ντομάτας»: H μέθοδος για να φέρνεις εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις σου

Η τεχνική Pomodoro ή αλλιώς τεχνική της ντομάτας είναι ένα σύστημα διαχείρισης του χρόνου που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται με τον χρόνο που έχουν – και όχι… εναντίον του.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, χωρίζεις την ημέρα εργασίας σου σε κομμάτια των 25 λεπτών που χωρίζονται μεταξύ τους με πεντάλεπτα διαλείμματα. Αυτά τα διαστήματα αναφέρονται ως «πομοντόρο» – που σημαίνει ντομάτα στα ιταλικά.

Μετά από περίπου τέσσερις ντομάτες, κάνετε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα περίπου 15 έως 20 λεπτών.

Η ιδέα πίσω από την τεχνική αυτή είναι ότι το χρονόμετρο σου δίνει μια αίσθηση επείγοντος. Αντί να αισθάνεσαι ότι έχεις ατελείωτο χρόνο για να ολοκληρώσεις τις διάφορες δουλειές σου μέσα στην ημέρα και τελικά να σπαταλάς αυτές τις πολύτιμες ώρες εργασίας σε περισπασμούς, ξέρεις ότι έχεις μόνο 25 λεπτά για να σημειώσεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο σε μια εργασία.

Επιπλέον, τα αναγκαστικά διαλείμματα βοηθούν να πάρεις μερικές «ανάσες» και να γλυτώσεις το burnout που πολλοί από εμάς βιώνουμε προς το τέλος της ημέρας.

Με τη μέθοδο της ντομάτας είναι αδύνατον να περάσεις ώρες μπροστά στον υπολογιστή σου χωρίς καν να το καταλάβεις, καθώς το χρονόμετρο που χτυπάει σου υπενθυμίζει να σηκωθείς και να πάρεις μια ανάσα.

pomodoro

To «κλειδί» της επιτυχίας είναι να μη διασπάται η προσοχή σου

Για να παραμείνεις συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια ενός pomodoro, ο περιορισμός των περισπασμών είναι το κλειδί.

Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις το τηλέφωνό σου σε λειτουργία «flight mode» για να αποφύγεις τις τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις για συνομιλίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και email.

Υπάρχουν όμως φορές που οι περισπασμοί είναι εκτός του ελέγχου σου, όπως – για παράδειγμα – όταν ο συνάδελφος σου ζητήσει να να τον βοηθήσεις σε μια άλλη δουλειά ή σου αναθέσουν κι άλλη υποχρέωση.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Cirillo ανέπτυξε αυτή την προσέγγιση τεσσάρων βημάτων για την αντιμετώπιση των διακοπών:

-Ενημέρωσε το άλλο άτομο ότι αυτή τη στιγμή είσαι απασχολημένος/η

-Διαπραγματεύσου το πότε θα συζητήσετε το θέμα

-Προγραμμάτισε αμέσως τη συνάντηση/ το ραντεβού σας

-Τηλεφώνησέ του ξανά όταν ολοκληρωθεί το πομοντόρο

Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας με σεβασμό με τα μέλη της ομάδας σας σας επιτρέπει να μπαίνετε -και να παραμένετε- στη ροή ενώ εργάζεστε.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα