Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη για τον καρκίνο στο πάγκρεας: Προκλήσεις και...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη για τον καρκίνο στο πάγκρεας: Προκλήσεις και κίνδυνοι

.

Ολοένα και πιο συχνά πλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στη ζωή μας με τον τομέα της υγείας να είναι ένας από τους πλέον πρόσφορους για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της.

Εδώ και λίγα χρόνια, συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2021, έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό project με τίτλο «iHelp: Personalised Health Monitoring and Decision Support Based on Artificial Intelligence and Holistic Health Records».

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024 και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του iHelp
Στόχος του project είναι η ανάπτυξη εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και επεξεργασίας δεδομένων για την -όσο το δυνατόν- έγκαιρη πρόγνωση, καθώς και παρακολούθηση του καρκίνου του παγκρέατος.

Η ιδέα είναι να αξιοποιηθούν, με βέλτιστο τρόπο, δεδομένα από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων πρωτογενών δεδομένων από νοσοκομεία και δευτερογενών δεδομένων από mobile applications και wearables με σκοπό τη διασύνδεση και η καλύτερη αξιοποίησή τους.

Κύριος συντονιστής του έργου είναι το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραίως υπό την καθοδήγηση του κ. Γεώργιου Μανιά, Υποψήφιου Διδάκτορα του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, και την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή και Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κυρίου Δημοσθένη Κυριαζή.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 διαφορετικοί οργανισμοί από 9 διαφορετικές χώρες παγκοσμίως (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Αγγλία, Ρουμανία, Βέλγιο, Σουηδία, Ταϊβάν).

Μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας, όπως η SIEMENS (Ρουμανία) και η Engineering (Ιταλία), μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως το Medical University of Plovdiv (Βουλγαρία), το Taipei Medical University (Ταϊβάν) και το Agostino Gemelli University Policlinic (Ιταλία), SMEs, όπως η Athens Technology Center (Ελλάδα) και η Innovation Sprint (Βέλγιο), καθώς και Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, όπως το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραίως (Ελλάδα), το Karolinska Institutet (Σουηδία) και το Universidad Politécnica de Madrid (Ισπανία).

Το Reader μίλησε με τον Γιώργο Μανιά, με αφορμή την 11ης συνάντηση των εταίρων στα πλαίσια του iHelp project που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (30/01 – 01/02/2024).

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα