Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΗχηρό μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού έστειλαν μαθητές του δήμου Νεάπολης-Συκεών (ΦΩΤΟ)

Ηχηρό μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού έστειλαν μαθητές του δήμου Νεάπολης-Συκεών (ΦΩΤΟ)

Με τις παραινέσεις των συνομήλικων τους “Βρες τη δύναμη, βρες το θάρρος, μίλα, μη φοβάσαι δεν είσαι μόνος” στους μαθητές που πέφτουν θύματα σχολικής βίας επιχείρησαν οι μαθητές του 4ου δημοτικού σχολείου Συκεών και του 5ου γυμνασίου Νεάπολης να αναδείξουν το πρόβλημα της σχολικής βίας

Πρόκειται για μια δράση στο πλαίσιο του πανελλαδικού δρώμενου με τον τίτλο “Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στη βία και στον εκφοβισμό” που εκτυλίχθηκε το πρωί της Τετάρτης 6 Μαρτίου έξω από το δημοτικό κατάστημα Νεάπολης. Η εν λόγω δράση έληξε με ένα εντυπωσιακό δρώμενο. Ο λόγος για δεκάδες μπαλόνια τα οποία έσκασαν όλα μαζί συμβολίζοντας το σπάσιμο της σιωπής και την ανάγκη να βρουν τα θύματα το κουράγιο να μιλήσουν.

Η συγκεκριμένη δράση προτάθηκε από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υιοθετήθηκε από την περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Κατά την πραγμάτωση του οι μαθητές φορούσαν μάσκες οι οποίες απεικονίζουν τα πολλά και διαφορετικά αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με τα φαινόμενα της βίας και του εκφοβισμού. Αυτή βασίστηκε σε μία ιδέα του καθηγητή στο παιδαγωγικό τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θεόδωρου Θάνου, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά της η διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κα Ευαγγελία Μπούτσκου αφού συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για τη δουλειά που γίνεται στα σχολεία αλλά και για το συντονισμό του σημερινού δρώμενου τόνισε ότι ανάγκη παρέμβασης στα σχολεία υπάρχει για τα θύματα αλλά και για τους θύτες που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι παιδιά τα οποία με τον λανθασμένο αυτό τρόπο βγάζουν στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Ακόμα ανέφερε πως “Δική μας ευθύνη είναι να μετατρέψουμε αυτή την ευαλωτότητα των μαθητών σε κάτι θετικό”.

Αντίστοιχα η διευθύντρια του 4ου δημοτικού σχολείου Συκεών κα Φωτεινή Κεφαλίδου αφού τόνισε πως τα πιο ηχηρά μηνύματα σήμερα ήταν ότι «βία και σχολείο δεν μπορούν να συνυπάρχουν» και η προτροπή «μίλα και σπάσε τη σιωπή». Αναφερόμενη στο πρόγραμμα διαμεσολάβησης που αναπτύσσεται στο σχολείο στο πλαίσιο του Δικτύου Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης (ΔΣΣΔ), εξήγησε ότι αφορά την εκπαίδευση μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων ώστε να ακούνε τα μικρότερα παιδιά που πέφτουν θύματα bullying. Η πρωτοβουλία αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη γιατί αφενός οι μικροί μαθητές προσεγγίζουν ευκολότερα τους μεγαλύτερους συμμαθητές τους παρά τους δασκάλους και αφετέρου ορισμένα παιδιά αποκαλύπτουν στοιχεία της προσωπικότητάς τους που μπορεί να αποτελέσουν πυξίδα και για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

Ομοίως και ο σχολικός σύμβουλος κ. Θάνος Δαρβούσης, ο οποίος επαίνεσε τη σημερινή πρωτοβουλία και μας μίλησε για το πρόγραμμα «Πρόθεση» που αναπτύσσεται στα σχολεία και αφορά την προώθηση θετικών συμπεριφορών από τον σεβασμό στους άλλους και την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι πιο σύνθετες έννοιες. Από πλευράς των σχολείων υπεύθυνες ήταν για το 4ο Δημοτικό Συκεών η δασκάλα κα Βασιλική Χατζοπούλου και για το 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης η φιλόλογος κα Αικατερίνη Στέκα.

Παρόντες από την πλευρά του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο δρώμενο και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών και εκπαιδευτικός κα Κατερίνα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και επίσης εκπαιδευτικός και πρώην διευθυντής του τέως 9ου δημοικού σχολειου Νέαπολης κ. Μιχάλης Βουλγαρίδης, η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κα Αλεξάνδρα Τερζίδου και η πρόεδρος της ενότητας Νεάπολης κα Χριστίνα Τερζή.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα