Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις – Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι ήδη εδώ και τα νοικοκυριά καλούνται να κατανοήσουν τις πτυχές αυτής της κρίσης για να προστατευτούν στον βαθμό του δυνατού. Από τον Σεπτέμβριο και μετά, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί όπως προκύπτει και από την έρευνα του thetoc.gr σε επίπεδα που δεν καλύπτονται από τις κρατικές επιδοτήσεις.

Πλέον απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

1. Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής;
Αν η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνάει τα 40-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε επίπεδο μήνα (σ.σ μέση τιμή με βάση τα στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας) τότε ενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία “φουσκώνει” την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσό της επιβάρυνσης, εξαρτάται πρώτον από την τιμή χονδρικής (σ.σ για τον Σεπτέμβριο στα 134 ευρώ) και δεύτερον από τον μαθηματικό τύπο που εφαρμόζει η κάθε εταιρεία για τον υπολογισμό.

2. Ποια μπορεί να είναι η επιβάρυνση από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής;
Είναι διαφορετική κάθε μήνα. Για τον Σεπτέμβριο για παράδειγμα, η μέση επιβάρυνση με βάση τους μαθηματικούς τύπους που εφάρμοζαν οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, έφτανε στα 11-12 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τον Αύγουστο ήταν γύρω στα 10 λεπτά για τον Ιούλιο στα 7-8 λεπτά, για τον Ιούνιο στα 5-6 λεπτά και για τον Μάιο στα 3-4 λεπτά. Για τον Οκτώβριο, τα πράγματα φαίνονται πολύ δύσκολα καθώς η τιμή χονδρικής έχει ξεφύγει.

3. Τελικά ποιο είναι το τελικό κόστος για κάθε κιλοβατώρα; Πώς προκύπτει;
Ο καταναλωτής πληρώνει την τιμή της κιλοβατώρας που χρεώνει η εταιρεία (μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 11 λεπτά ανάλογα με το κάθε πακέτο), την ρήτρα αναπροσαρμογής (ανάλογα με το που διαμορφώνεται για τον συγκεκριμένο μήνα) αλλά και τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις που είναι κοινές για όλους (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ κλπ). Για τον Σεπτέμβριο που σημειώθηκε και το ρεκόρ στην τιμή χονδρικής, η τελική επιβάρυνση έφτασε ακόμη και στα 22-23 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

4. Η κρατική επιδότηση πώς υπολογίζεται;
Για τον Σεπτέμβριο, οι πρώτοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί βγήκαν με επιδότηση 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα και δεν έχει διευκρινιστεί αν θα αποδοθεί εκ των υστέρων και η διαφορά. Κανονικά, η επιδότηση φτάνει στα 6 λεπτά ανά κιλοβατώρα με ανώτατο πλαφόν τις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, δηλαδή τα 18 ευρώ ανά μήνα. Δυστυχώς, για τον Σεπτέμβριο, η επιδότηση καλύπτει τη μισή επιβάρυνση που προκαλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και μόνο γι’ αυτούς που καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες. Για τιμολόγια μέσης τάσης (επιχειρήσεις) και για νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις, η επιβάρυνση είναι ήδη σημαντική.

5. Υπάρχουν εταιρείες που δεν εφαρμόζουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής;
Στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει πακέτα από αρκετά εταιρείες που υπόσχονται την μη εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ την τιμή που θα πληρώνουν. Δηλαδή πόσα ζητάει η κάθε εταιρεία ανά κιλοβατώρα για να μην αλλάζει κάθε μήνα την τιμή του ρεύματος και ποιο είναι το πάγιο που εφαρμόζεται. Υπάρχει σταθερό πακέτο με τιμή 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα και άλλο με 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπάρχει σταθερό πακέτο με πάγιο 1,5 ευρώ και σταθερό πακέτο με πάγιο 15 ευρώ. Προσοχή, στα περισσότερα σταθερά συμβόλαια, δεν μπορούν να εγγραφούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου.

6. Μπορεί ο καταναλωτής να αλλάξει εταιρεία;
Τα συμβόλαια που υπογράφουν οι καταναλωτές έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, συνήθως ένα ή δύο χρόνια. Με τη λήξη του συμβολαίου, μπορεί όποιος θέλει να αλλάξει πάροχο αν βρει πιο συμφέρουσα λύση. Δυνατότητα αλλαγής υπάρχει και πριν τη λήξη του συμβολαίου. Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το penalty που προβλέπει το συμβόλαιο το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί στον κάθε πάροχο.

7. Ποια θα είναι η επιβάρυνση μέσα στον χειμώνα;
Εξαρτάται από το πώς θα κινηθεί η τιμή χονδρικής. Αν συνεχιστούν τα 200άρια του Οκτωβρίου, ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από τα νοικοκυριά ειδικά αν χρησιμοποιούν το ρεύμα για τη θέρμανση.

Πηγή:thetoc.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα