Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕυρωεκλογές 2024: Που ψηφίζω – Πως βρίσκω τον ειδικό εκλογικό αριθμό

Ευρωεκλογές 2024: Που ψηφίζω – Πως βρίσκω τον ειδικό εκλογικό αριθμό

- Advertisement -

Στις κάλπες θα προσέλθουν οι Έλληνες ψηφοφόροι στις 9 Ιουνίου, ώστε να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές 2024 με σκοπό να αναδείξουν τους 21 Ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρωβουλή έως το 2029. Οι κάλπες ανοίγουν στις 07: 00 το πρωί και κλείνουν στις 19: 00 το απόγευμα.

 

Για να εντοπίσετε το εκλογικό κέντρο που ψηφίζετε για τις Ευρωεκλογές, μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε που ψηφίζεις» . Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας.

Ακολούθως, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής στοιχεία: Επώνυμο (ολόκληρο), Όνομα (τουλάχιστον 2 χαρακτήρες), Όνομα Πατέρα (τουλάχιστον 2 χαρακτήρες), Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), Έτος Γέννησης (4 ψηφία)

Στη συνέχεια, πατάτε «Αναζήτηση» και θα εμφανιστούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για να δείτε που βρίσκεται το εκλογικό σας κέντρο. Ειδικότερα, οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι οι εξής: ο προσωπικός σαςειδικός εκλογικός αριθμός, τα προσωπικά σας στοιχεία, το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκετε, η δημοτική ενότητα, ο δήμος, η περιφερειακή ενότητα, η περιφέρεια, ο νομός καθώς και το εκλογικό σας τμήμα. Στο πεδίο του εκλογικού κέντρου φαίνεται η ακριβής διεύθυνση και το link του χάρτη, το οποίο αν πατήσετε, θα δείτε πως θα κατευθυνθείτε εκεί μέσω του Google Maps.

Πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο;

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

Γύρω στις 21:00 θα υπάρχει η πρώτη ασφαλής εικόνα τόσο για την πρωτιά όσο και για το ποια κόμματα θα έχουν καταφέρει να περάσουν το όριο του 3% και να εκλέξουν ευρωβουλευτή, σύμφωνα με τον διευθυντή έργου εκλογών της Singular Logic, Ηλία Γιαννίτσιο.

Περί τις 23:00 εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την σταυροδοσία των συνολικά 1.168 υποψηφίων ευρωβουλευτών που είναι κατανεμημένοι σε 31 κόμματα και διεκδικούν τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν από όλα τα εκλογικά τμήματα (ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία και διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου) απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, με χρήση των συσκευών ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT).

Παράλληλα με την συγκεκριμένη διαδικασία, τα αποτελέσματα υπέρ συνδυασμών των εκλογικών τμημάτων ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία, θα αποστέλλονται σε έντυπη μορφή στους Δήμους και μέσω των Δήμων, με τη χρήση του υποσυστήματος μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στις Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες θα τα μεταδίδουν στο Υπουργείο Εσωτερικών.Τα αποτελέσματα των τμημάτων διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου θα αποστέλλονται σε έντυπη μορφή απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου επίσης θα καταχωρίζονται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0.

Παράλληλα, το πρωτότυπο έντυπο αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών παραδίδεται μέσα στον εκλογικό σάκο στο οικείο Πρωτοδικείο για τα εκλογικά τμήματα ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία και στον Γενικό Έφορο παρακολούθησης της διαδικασίας ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο για τα εκλογικά τμήματα διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η αποστολή του αποτελέσματος υπέρ υποψηφίων με τη χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT), τότε και μόνον τότε, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ή αντίστοιχα ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Διαλογής Επιστολικής Ψήφου, καταχωρίζει το αποτέλεσμα υπέρ υποψηφίων στο έντυπο μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων και κατόπιν:

α) για τα εκλογικά τμήματα ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παραδίδει σε εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Δήμου (αγγελιοφόρο) το έντυπο μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων

β) για τα εκλογικά τμήματα επιστολικής ψήφου, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Διαλογής Επιστολικής Ψήφου παραδίδει σε εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Υπουργείου Εσωτερικών το έντυπο μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα