Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕπιδρομή ιπτάμενων κατσαρίδων στη Λάρισα – Ο λόγος που αυξήθηκαν φέτος

Επιδρομή ιπτάμενων κατσαρίδων στη Λάρισα – Ο λόγος που αυξήθηκαν φέτος

- Advertisement -

Επιδρομή ιπτάμενων κατσαρίδων καταγγέλουν ανήσυχοι εκατοντάδες πολίτες στη Λάρισα, καθώς επαναλαμβάνεται και φέτος το έντονο φαινόμενο, όπως ακριβώς και τα δύο περασμένα καλοκαίρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν προηγήθηκαν έντονοι χειμώνες.στην περιοχή.

 

Φαινόμενο όμως που φέτος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως καταγράφηκαν και οι πλημμύρες πριν λίγους μήνες. Το κύριο χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς το γεγονός πως πρόκειται για ένα είδος με φτερά τις επιτρέπει να μετακινούνται πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της onlarissa.gr, η ΔΕΥΑΛ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας) συνεχίζει τους ψεκασμούς σε σημεία με σχάρες αμέσως μετά τις ειδοποιήσεις πολιτών. Για να υπάρχει ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός δράσεων, τόσο της ΔΕΥΑΛ όσο και των πολιτών με ψεκασμούς στα σπίτια.

Ο Γιώργος Στατήρης είναι γεωπόνος και αυτές τις ημέρες δεν έχει σταματήσει τους ψεκασμούς.

«Εδώ και τρεις εβδομάδες ξεκίνησε ξαφνικά η φετινή εμφάνιση πολλών κατσαρίδων και συνεχίζει με αυτούς τους ρυθμούς» δηλώνει και υποστηρίζει ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί «δεν έκανε βαρύ χειμώνα και δεν χάλασαν οι φωλιές τους. Αν μάλιστα σ’ αυτό υπολογίσουμε και τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες, εξηγούν- με αυτόν τον μεγάλο αριθμό».

 

Αμερικανικός κοκκινο-καφέ εφιάλτης

Οι συγκεκριμένες κατσαρίδες είναι το είδος Periplaneta americana και, σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται σε σχετικά εξειδικευμένους ιστότοπους, είναι το μεγαλύτερο είδος κατσαρίδας που εντοπίζεται στη χώρα μας. Η αμερικανική κατσαρίδα προτιμάει την υγρασία και τη ζέστη, ενώ αποφεύγει κλίματα που έστω και λίγους μήνες τον χρόνο έχουν ψύχος.

Η αμερικανική κατσαρίδα είναι το μεγαλύτερο είδος που συναντάται στον δυτικό κόσμο. Το μέσο μέγεθος της είναι 4 cm και ύψος 7 mm. Το χρώμα τους είναι κόκκινο-καφέ και έχουν ένα χαρακτηριστικό κίτρινο τμήμα στο σημείο πίσω από το κεφάλι. Είναι εξαιρετικά ευκίνητη, καθώς μπορεί να κινηθεί με τα χύτητα ως και 5,4 km/h. Θεωρείται ως ένα από τα πιο γρήγορα έντομα στον κόσμο.

Η αμερικανική κατσαρίδα στην πλήρη ενηλικίωσή της αναπτύσσεται πλήρως διαμορφωμένα φτερά και μπορεί και πετάει, όπως αναφέρεται σε εξειδικευμένα σάιτ.

«Πριν από λίγα χρόνια το φαινόμενο των εν λόγω κατσαρίδων εντοπιζόταν κυρίως στο κέντρο της Λάρισας. Τώρα όμως το πρόβλημα είναι γενικευμένο. Σε όλες τις περιοχές βλέπουμε τις συγκεκριμένες κατσαρίδες που μετακινούνται εύκολα λόγω φτερών» σημειώνει ο κ. Στατήρης.

«Εσπασαν τα τηλέφωνα»

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, αντιδήμαρχο Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνο Αργυρόπουλο, τις τελευταίες 15 ημέρες η δημοτική επιχείρηση δέχθηκε περίπου 120 τηλεφωνήματα. Μέσω εταιρείας που ανέλαβε το έργο με διαγωνισμό γίνεται ο ψεκασμός εντός των σχαρών.

Τονίζει δε ότι: «Η Λάρισα έχει 8.500 σχάρες. Δεν μπορούν να γίνουν όλες ταυτόχρονα. Όταν όμως κάποιος πολίτης τηλεφωνεί, μας δίνει τα στοιχεία της περιοχής και πάει το συνεργείο να κάνει τον ψεκασμό».

Και ο κ. Αργυρόπουλος ωστόσο επισημαίνει πως για να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει σχεδόν την ίδια περίοδο να γίνει και ο ψεκασμός αλλά και η απεντόμωση στο σπίτι ή στο κατάστημα των πολιτών.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα