Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕπίδομα ακρίβειας: Πότε και πως θα καταβληθεί – Ποιοι οι δικαιούχοι

Επίδομα ακρίβειας: Πότε και πως θα καταβληθεί – Ποιοι οι δικαιούχοι

Το επίδομα θα χορηγηθεί σε πέντε κατηγορίες πολιτών ως έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2022» στα πλαίσια στήριξης απέναντι στις τεράστιες ανατιμήσεις.

Αδιευκρίνιστο είναι το αν τα χρήματα θα μπουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων ή αν θα μπουν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής και προκύπτουν από επίσημες δηλώσεις είναι τα εξής:

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ: Τη συγκεκριμένη έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ και ανασφάλιστοι υπερήλικες. Παρότι στην τροπολογία αναφέρεται ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής η 21η Απριλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έχει δηλώσει ότι τα 200 ευρώ θα πιστωθούν τη Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Η επιπλέον δόση θα προηγηθεί της τακτικής που θα καταβληθεί μετά το Πάσχα, στις 30 Απριλίου. Θα δοθεί το πιθανότερο τη Μ. Τρίτη 19 Απριλίου.

Επίδομα παιδιού Α21: Όπως είχε ανακοινώσει η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στόχος είναι να καταβληθεί το «μπόνους» επίδομα επίσης τη Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου.

Αναλυτικά οι πέντε κατηγορίες που θα λάβουν έκτακτο επίδομα

-676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
-625.000 οικογένειες με παιδιά
-241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος
-166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
-34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους το εισοδηματικό κριτήριο είναι στα 7.200 ευρώ. Αν όμως έχουν εισόδημα 600 ευρώ από τη σύνταξη, αλλά και πρόσθετο εισόδημα από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα από ενοίκια, τότε χάνουν τα 200 ευρώ.

Ένας ακόμα «κόφτης» είναι το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχει τεθεί στα 14.400 ευρώ. Αν λοιπόν ένας συνταξιούχος έχει σύνταξη 600 ευρώ τον μήνα, αλλά ο/η σύζυγος έχει πάνω από 600 ευρώ, τότε αποκλείεται από τους δικαιούχους.

Ισχύουν όμως και περιουσιακά κριτήρια. Ακόμα και αν το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 14.400 ευρώ, όμως η αξία της ακίνητης περιουσίας είναι πάνω από 200.000 ευρώ, και σε αυτή την περίπτωση χάνεται το άτυπο «Δώρο Πάσχα».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα